tishko-wilma-08985746
Inrikes

Högsta domstolen avvisar vädjan från styckmördade Wilmas föräldrar – ingen livstid för Tishko Ahmed

Publicerad 12/15/2020
Annons

Hovrätten mildrade nyligen domen mot 23-årige asylmigranten Tishko Ahmed för styckmordet på 17-åriga flickvännen Wilma Andersson i Uddevalla. I stället för livstid menade man den högre instansen att Tishko bör släppas ur fängelset om drygt tio år. Högsta domstolen beslutade på tisdagen att inte hörsamma Wilmas föräldrars vädjan om att ta upp fallet.

Formellt ändrades tingsrättens livstidsdom till 18 års fängelse för det brutala mordet, där Tishko sedan styckade och gjorde sig av med kroppen men behöll huvudet i plastpåse i bostaden. Efter en tredjedels straffrabatt och avdrag för den tid han suttit häktad stannar dock den tid han kommer att sitta i fängelse vid någonstans mellan 10 och 11 år.

Wilmas föräldrar blev bestörta när hovrätten beslöt riva upp livstidsdomen och kraftigt mildra påföljden.

LÄS MER: Styckmördade Wilmas anhöriga överklagar – kräver livstid för Tishko Ahmed

Hovrätten argument för att mildra påföljden var att det inte gick att bevis att Tishko haft för avsikt att mörda Wilma. Detta beroende på att kroppsdelarna, trots omfattande sökinsatser från såväl polisen som frivilliga, inte har återfunnits och ingen rättsmedicinsk undersökning för att fastställa den exakta dödsorsaken därför har kunnat genomföras.

Tishkos försvarsadvokat Beatrice Rämsell pläderade i hovrätten för att polisen inte tillräckligt utrett andra alternativa dödsorsaker, där Wilma inte blev mördad. Hon fick visst gehör för det resonemanget av den högre instansens ledamöter.

LÄS MER: Hovrätten sänker straffet mot Tishko Ahmed för mordet på Wilma

Själv har Tishko hävdat att han är oskyldig. Även han överklagade på en handskriven lapp domen till HD i hopp om att bli frikänd.

Högsta domstolen nöjer sig med en kortfattad motivering till varför man inte tar upp fallet. Man skriver att det ”inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”.

Högsta domstolen tar sällan upp mål om ett avgörande inte kan fungera som prejudicerande och vägledande för framtida rättspraxis.

LÄS MER: Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för styckmordet på 17-åriga Wilma

Om Tishko begått mordet någon månad senare hade sannolikheten för att han skulle dömas till livstid varit större. Vid årsskiftet skärptes lagen så att livstid oftare ska kunna utdömas. Men eftersom mordet begicks i november förra året gäller den tidigare lagtexten.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons