En 46-årig kvinna begärs idag häktad misstänkt för att under förra veckan ha hedersmördat sin 14-åriga dotter i en villa i Nacka. Utöver tonårsmamman begärs även hennes 17-årige son och en 21-årig kusin häktade för mordet.

Det var i torsdags förra veckan som en 14-årig flicka påträffades död i en villa i Nacka. Enligt medieuppgifter påstod familjen att flickan tagit sitt liv.

Men polisen fattade misstankar om att flickan i själva verket mördats av sin familj och att familjen därefter försökt få mordet att se ut som ett självmord. Enligt rättsläkaren stämmer inte flickans skador överens med den berättelse familjen gett, skriver Expressen.

Misstänkt hedersmord

Under fredagskvällen anhölls flickans 46-åriga mamma, hennes 17-årige storebror och en 21-årig kusin i sin frånvaro, misstänkta för mord. De greps drygt en och en halv timme efter anhållandet.

Misstanken är att mamman, brodern och kusinen mördat den 14-åriga flickan av hedersrelaterade skäl. Hon påstås ha umgåtts med skolkompisar efter skolan, något som hennes familj inte godkände. Att flickan haft en konflikt hemma har varit känt på hennes skola.

Den mordmisstänkta trion är alla etiopiska medborgare, och under måndagen begärdes de häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

Etiopisk bidragsfamilj

Mamman, 17-åringen, den mördade flickan, samt en 12-årig lillebror till flickan, kom till Sverige från Etiopien 2019. Barnens pappa är inte folkbokförd i Sverige. Enligt Samnytts uppgifter är familjen muslimer.

Domstolshandlingar som Samnytt tagit del av visar att familjen fick etableringsstöd och barnbidrag när den kom till Sverige. Mamman var emellertid inte nöjd med det, utan vände sig 2020 till domstol och krävde att även få socialbidrag.

Domstolen konstaterade i sin dom att den etiopiska familjen fick mer i bidrag än andra socialbidragstagare fick, och att den borde ha planerat sin ekonomi bättre istället för att kräva mer bidrag när pengarna var slut. Trots det beviljades extra bidrag till mat ”för att barnen inte ska lida nöd”.

Nekar till brott

Åklagarmyndigheten skriver att häktningsförhandlingarna troligen kommer att hållas under tisdagen den 24 maj. Det är Nacka tingsrätt som beslutar när förhandlingarna hålls.

Ingen av de misstänka är tidigare dömd för brott i Sverige. Alla tre nekar till brott.

LÄS ÄVEN: Misstänkt hedersmord på ung flicka i Nacka – familjemedlemmar gripna