Nya rapporter om Sveriges obefintliga kontroller fortsätter att dyka upp. Nu visar det sig att ett plan med hundratals passagerade från smitthärden i norra Italien tilläts gå rakt ut från flyget utan restriktioner. Ett flertal ska ha haft kraftigt hosta. Samtidigt uppmanar italiensk professor Sverige att vidta ”drastiska åtgärder”.

Natten till söndag ska minst ett specialchartrat ”Corona-flyg” med hundratals passagerare från norra Italien ha landat på Arlanda. Ett flertal av passagerarna ska ha haft kraftig hosta, men svenska myndigheter vidtog inga restriktioner när de landade. De fick gå rakt ut.

– Det var den mest surrealistiska flygresan i mitt liv, sa en av resenärerna som var med på flyget.

En ska ha blivit sjuk och väntar på resultatet av provet för se om det är corona.

LÄS ÄVEN: Läkare: ”Flygstopp hade kunnat stoppa coronaviruset”

Det var reseföretaget STS Alpresor som hade chartrat flyget och samlat ihop resenärer från olika delar av alperna. Det lyfte från Lyon då SAS slutade flyga från smitthärdarna i Italien, men hade alltså passagerare från norra Italien ombord.

”Hostade rakt ut”

En passagerare som Expressen talat med sa att en av passagerarna ska ha lagt sig på en stolsrad och ”hostat rakt ut”. Utöver det var det fyra andra personer som hostade ”väldigt mycket” och verkade sjuka.

Hon som hade lagt sig och hostat stod även i ankomsthallen, till synes obrydd om de andra, och hostat rakt ut. Inga åtgärder vidtogs mot kvinnan som hostade.

LÄS ÄVEN: Fördubbling av antal coronafall i Sverige: ”Oproblematiskt”

Ett vittne berättar att kvinnan verkade bli sämre och sämre.

Besättningen på flyget upprepade att det var en speciell flygning med anledning av viruset och all servering var inställd.

Inga restriktioner på Arlanda

När så planet landade på Arlanda var det inga kontroller, restriktioner eller åtgärder. Alla gick rakt ut, inklusive de hostande passagerarna.

– Helt annorlunda än i Frankrike och framför allt Italien, säger vittnet. Personerna borde aldrig ha fått gå ombord alternativt fått var sin ansiktsmask och blivit placerade så avskilt som möjligt från de till synes friska passagerarna.

LÄS MER: Anders Tegnell kräver att coronadrabbade skolor ska hållas öppna

Nu har minst en i sällskapet testats för viruset och inväntar svar.

Enligt Lovisa Ernestam, biträdande presschef på det statligt ägda bolaget Swedavia som bland annat driver Arlanda flygplats, säger att de restriktionerna endast gäller Iran Air från Iran.

Hänvisar till myndigheterna

Hon menar även att det är myndigheterna som styr vad som händer på flygplatserna och att de är medvetna om ”stora resdagar”.

– De styr helt vad vi gör och inte gör på flygplatserna. Att vi har stora resdagar med mycket skidcharter från Alperna under sportlovsveckorna är känt för dem, säger hon.

LÄS ÄVEN: Coronasmittan sprider sig i Sverige – men socialministern är inte oroad

Folkhälsomyndigheten har skyltning på plats medan många andra länder har omfattande åtgärder som karantän, smittkontroller och stängda gränser.

Statsepidemiologen Anders Tegnell, hårt kritiserad för passivitet omkring coronaviruset, menade att befolkningen ska ”agera som vanligt” och trodde så sent som i helgen som gick att kulmen var nådd. Efter det ökade fallen drastiskt i Sverige.

Italiensk professor kritiserar Sverige

Nu menar den italienske professorn Giacamo Grasseli, som samordnar intensivvården i Italien, att Sverige borde vidta ”drastiska åtgärder” för att undvika en katastrof.

– Alla måste undvika folksamlingar, jobba hemifrån om det är möjligt. Tvätta händerna. Skolor bör stängas och alla evenemang som sport och annat bör undvikas, säger han till DN.

LÄS ÄVEN: Flyg från coronadrabbat Iran tilläts landa i Göteborg: ”Det gäller att göra lagom”

Vidtas inte sådana åtgärder menar han att antalet patienter riskerar att bli ohanterligt – ”oavsett hur bra, modernt och utbyggt ert sjukvårdssystem är”, säger han.