Adriana 34

Adriana/Två av de åtalade. Foto: Faksimil Facebook/Polisen

Inrikes

Hovrätten dömer gangsterrappare – poserade med vapen som mördade 12-åriga Adriana

Publicerad 12/16/2021
Annons

I juli i år åtalades tre gangsterrappare med ursprung i Mellanöstern för grovt vapenbrott. Detta efter att i sina musikvideor poserat med skarpladdade vapen, varav ett var det som användes för att skjuta ihjäl 12-åriga Adriana i en gängkriminell uppgörelse i Botkyrka år 2020. De dömdes i Attunda tingsrätt till fleråriga fängelsestraff. På torsdagen kom Svea hovrätts dom efter överklagande.

Sammanlagt var det fem olika skjutvapen som de tre gangsterrapparna Christian Homsi, Charbel Homsi och Maykil Yokhanna använde som rekvisita i videor till sina låtar i syfte att markera sina kopplingar till den invandrarkriminella gängmiljön.

Ett av vapnen var den automatkarbin av fabrikat AK-47 Kalasjnikov vars kulor 12-åriga Adriana Ostrowska i Botkyrka med dödlig utgång kom i vägen för när hon var ute med hunden och hamnade mitt i en väpnad gängkriminell uppgörelse. I videon förekom även en av de bilar som användes vid brottstillfället.

LÄS MER: 12-årig flicka död i Stockholmsförort – kom i vägen för gängskjutning

En av de dömda, Maykil Yokhanna. Bild: Polisen.

En utförlig redogörelse kring åtalet med bilder finns att ta del av på länken nedan:

LÄS MER: Gängkriminella åtalas för vapenbrott kopplat till mordet på 12-åriga Adriana

Fängelsedomar i tingsrätten

I Attunda tingsrätt dömdes i september i år Christian Homsi, född 1998-10-18, till fängelse i 4 år för grovt vapenbrott, Charbel Homsi, född 1994-10-20, till fängelse i 5 år och 6 månader för grovt vapenbrott och Maykil Yokhanna, född 1992-03-27, till fängelse i 1 år och 2 månader för grovt vapenbrott.

I målet dömdes även Sharhram Sarbast Said, född 1995-07-13, till fängelse 3 år och 4 månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott samt Amir Mirza, född 2001-02-19, till fängelse i 2 år och 3 månader för grovt vapenbrott och flera narkotikabrott.

LÄS ÄVEN: Polischef: Häktade Hassan Mohammad sköt ihjäl 12-åriga Adriana

Överklagade – påstod att vapnen var replikor

Flera av de dömda överklagade domen och gjorde gällande att de vapen som använts i rapvideon var vapenreplikor, inte riktiga vapen. Det är ett påstående som hovrätten avvisar.

– Hovrätten anser att det genom åklagarens nya utredning är klarlagt att samtliga vapen som fanns med vid inspelningen av musikvideon var riktiga skjutvapen och inte så kallade replikor. Åklagaren har också bevisat att de åtalade visste att det var riktiga vapen, säger hovrättslagmannen Staffan Lind och ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Svea hovrätt skärper straffet för Maykil Yokhanna till 2 år och 6 månaders fängelse då man i motsats till tingsrätten inte friar honom för åtalspunkten synnerligen grovt vapenbrott. Charbel Homsi får påföljden sänkt med 6 månader till 5 års fängelse. Övriga påföljder från tingsrätten fastställs.

Samnytt har i skrivande stund inte tillgång till hovrättens dom men tingsrättsdomen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons