En 43-årig boende i Jordanien har felaktigt mottagit en kvarts miljon skattekronor i bidrag. Nu friar hovrätten mannen för grovt bidragsbrott eftersom han inte behärskar svenska språket.

Förra året åtalades en utländsk man med svenskt medborgarskap för grovt bidragsbrott i Kalmar tingsrätt. Anledningen var att mannen erhållit olika bidrag för sina barn under nästan ett år trots att familjen inte alls bodde i Sverige, rapporterar Östra Småland.

LÄS ÄVEN: Polisanmälningar om fusk med bostadsbidrag har ökat med 220 procent på 4 år

Det ska handla om underhållsstöd, bostadsbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg samt föräldrapenning till ett värde av sammanlagt 236 867 kronor samtidigt som barnen gick i skola i Jordanien.

LÄS ÄVEN: Utländsk sjubarnsmamma fuskade till sig 400.000 kr i bidrag

Friades i tingsrätt och hovrätt
Först friade Kalmar tingsrätt mannen och nu följer även Göta hovrätt linjen och fastställer tingsrättsdomen. Enligt hovrätten har mannen haft bristande kunskaper i svenska språket eftersom han behövt stöd av handläggare och tolk i kontakter med Försäkringskassan.

Med den bakgrunden anser man att mannen inte har förstått vilka regler och skyldigheter som gäller. Därmed har han saknat uppsåt och kan därför inte dömas för brott.

LÄS ÄVEN: Flyttade tillbaka till Irak – fortsatte kvittera ut en halv miljon i svenska bidrag