university of central lancashire

University of Central Lancashire. Foto: Andrew Gritt.

Utrikes

Hundratals brittiska studenter disciplinerade för kränkande kommentarer på sociala medier

Publicerad 5/7/2019
Annons

Data från 92 olika universitet i Storbritannien visar att 277 studenter har disciplinerats eller stängts av under de senaste tre åren för att ha postat kommentarer som anses vara rasistiska, islamofobiska, antisemitiska, homofobiska eller transfobiska. Även bilder med dylikt innehåll kan ha lett till konsekvenser. Bara under 2018 och hittills under 2019 ligger antalet på 104.

Universitetet där flest studenter disciplinerats är University of Central Lancashire och University of Bedfordshire med 22 stycken vardera. På Loughborough University, där 18 studenter disciplinerats, uppger en talesperson att man är ”stolta över att ha tagit en proaktiv roll i att bekämpa ’hate speech'”.

Thomas Lancaster på Imperial College London kallar trenden med allt fler studenter som stängs av för ”väldigt oroande” och menar att universitet måste vara säkra, inkluderande och välkomnande platser. Han anser att rasistiska och homofobiska uttalanden inte kan avfärdas och studenter måste tänka innan de postar något på nätet.

I fjol stängdes ett flertal studenter på University of Exeter av efter kommentarer som ”Om du inte är engelsk, åk hem”, ”Bomba moskéerna” och ”Vi behöver ett raskrig”.

Enligt Ilyas Nagdee från NUS Black Students förvånar inte datan och deras egen forskning visar att ett sådant språkbruk drabbar svarta, judiska, muslimska och HBTQ-studenter över hela landet på en daglig basis.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons