På lördagen stormade ett anhang på över 200 illegala afrikanska migranter det dubbelstängsel som löper utmed gränsen mellan Marocko och den spanska enklaven Melilla. Många lyckade ta sig över och en polis skadades när migranterna gick till attack.

På privat tagna mobilfilmer syns de många migranter som polisen inte lyckades stoppa springa utmed gatorna i Melilla i avsikt att ta sig vidare till Europa. Enligt uppgift ska merparten av migranterna dock ha fångats in och förts till de uppsamlingsläger som upprättats för den här typen av händelser.

Under senare år har många tiotusentals illegala migranter försökt forcera den tolv kilometer långa gränsen mellan Melilla och Marocko. Andra har i stället valt den åtta kilometer långa gränsen mot Ceuta, en annan spansk enklav vid den södra Medelhavskusten.

Enligt EU:s gränsövervakningsbyrå Frontex ökar antalet migranter som försöker ta sig till Europa den här vägen för varje år. Förra året var siffran nästan 23.000. Det är den högsta årssiffran hittills.

Enligt tidigare rapporter rör det sig nu så gott som uteslutande om ekonomiska migranter från länder i Afrika där det inte råder någon konflikt eller föreligger andra asylgrundande skäl att fly ifrån.