Den organiserade brottsligheten utnyttjar i allt högre grad välfärdssystemet för att tjäna pengar. Det statliga tandvårdsstödet är inget undantag. Av de 300 miljoner Försäkringskassan betalar ut i felaktigt tandvårdsstöd varje år står organiserad brottslighet för en stor del.

Till tandvårdsbidraget finns ett högkostnadsskydd där alla kostnader över 3 000 kronor per år subventioneras med 50 procent upp till 15 000 kronor då nästa trappsteg i skyddet nås och staten tar då 85 procent av kostnaden över den marginalen

– Bedrägerierna kan vara att tandläkare lägger på extra behandlingar eller att de rentav bara tar personnummer från exempelvis bostadsrättsföreningar, bekanta eller släktingar. ”Patienterna” vet inte nödvändigtvis ens om att de använts, säger tandläkaren Lars Sjödin som är rådgivare på Försäkringskassan till Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Utredning: Svenska välfärdssystemet har läckt 300 miljarder sedan 2005

Sjödin har i uppgift att bland annat granska utbetalningar som vårdgivare anmält i enlighet med tandvårdsstödet. Systemet är tillitsbaserat vilket öppnar för fusk.

– Det allra vanligaste är förstås att företagen sköter sig, men vi betalar ju upp till 85 procent av vad tandvården skulle kosta och där finns en risk. Det kan bli ganska mycket pengar om det är organiserat, säger Lars Sjödin.

Bara tio procent av de misstänkt felaktigt utbetalade beloppen återbetalas.

– I en småländsk stad var det organiserade kriminella som startade en serie kliniker där man sysslade med penningtvätt och tandvård. Man hittade på vård som aldrig utfördes och när vi upptäckte dem försatte de sig bara i konkurs.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

I en lägesbild som nyligen publicerades pekades tandvårdsstödet ut som en av de ekonomiska förmåner som organiserad brottslighet angriper i första hand. Omkring 60 av de 300 felaktigt utbetalda miljonerna varje år tros hamna i den organiserade brottsligheten.

Beskyddarverksamhet

Liksom exempelvis krogägare betalar en viss summa för att inte få sin verksamhet saboterad utesluter inte Lars Sjödin att liknande upplägg förekommer även inom tandvården.

– Varför skulle det inte finnas att man får betala ”försäkring” för att det inte ska hända otrevliga saker? Det var en klinik i södra Sverige som fick fönstret krossat av en molotovcocktail som orsakade en brand härom året och jag har aldrig hört talas om att en missnöjd patient skulle göra något sådant, säger Lars Sjödin.

LÄS ÄVEN: Gängkriminell samhällsinfiltration ”stort samhällshot”