regalier-domkyrka
Inrikes

Husrannsakan mot misstänkta regalietjuvar

Publicerad 8/2/2018
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur ovärderliga föremål i Sveriges kulturarv i fredags stals från Strängnäs domkyrka. Polisen meddelar nu att man gjort husrannsakan mot en misstänkt i stöldhärvan och gjort vissa fynd.

Informationen från polisen är dock knapphändig. Det framgår inte om man med fynd menar att några av de stulna begravningsregalierna har återfunnits.

Enligt uppgift var det blodspår från tjuvarna, efter att de skurit sig på den glasmonter där föremålen förvarades, som ska ha lett vidare i utredningen. Genom blodanalys har polisen kunnat identifiera en av tjuvarna och det ska ha varit på dennes hemadress i Åkersberga norr om Stockholm som husrannsakan företogs.

Polisen har inte offentliggjort några uppgifter om den misstänkte mannen. Det är oklart om han fanns i bostaden och huruvida han greps i samband med polisinsatsen.

LÄS MER: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611

Kriminolog Leif GW Persson tror att kuppen är ett beställningsjobb från någon samlare, sannolikt utomlands. Personer som blev vittne till stölden har också rapporterat att tjuvarna såg utländska ut.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons