Hamid Zafar, även känd som Rektor Hamid, är utbildningschef, opinionsbildare och expert i Moderaternas integrationskommission. På sociala medier har han under pseudonym ägnat sig åt att sprida hat mot judar och homosexuella. Statstelevisionen behöver tid för besluta huruvida Zafars medverkan i På spåret ska slopas.

Efter sitt arbete på Sjumilaskolan i Göteborgsförorten Biskopsgården har Hamid Zafar hyllats och lyfts fram som ett föredöme i den svenska skoldebatten. 2018 utsågs han till Årets svensk av tidningen Fokus och året därpå sommarpratade han i Sveriges Radio samt togs in som oberoende expert i Moderaternas integrationskommission.

I dag är han barn- och utbildningschef i Mullsjö och en aktiv debattör och kommentator i sociala medier. Vidare är han även aktuell att medverka i SVT:s ’På spåret’ i höst.

Rektorn: ”Böna och be på dina usla judiska knän”

Under åren 2011-2016, då han var utredare på Skolinspektionen till att han var rektor på Sjumilaskolan, spred han under pseudonymen ”Mikael Hakim” hat via ett Twitterkonto som sedermera stängts ned. Målet för Zafars hat var främst ”sionister” – bland dessa Kent Ekeroth.

”Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän där du ursäktar dig för att du var ett fan av mördarens blogg?”, skriver Zafar i ett inlägg till Ekeroth daterat den 23 juli 2011 efter Anders Behring Breiviks dåd.

Han har även varit aktiv på sidor som Flashback där han skrivit om så kallade ensamkommande flyktingbarn som han menar uppenbart är äldre. Och på en personlig blogg har han skrivit om judar och homosexuella i kyrkan som han menar ”sjunker djupare ner i HBTQ-träsket” samt relativiserat Förintelsen.

Ung och sökande

38-årige Zafars egen förklaring är att han skrev detta under en period i livet då han var ”ung och sökande” och frustrerad över USA:s invasion av Afghanistan och Irak och den arabiska våren. Det han skrivit om homosexuella och sionister ska vara ett exempel på hur han tidigare befann sig i vänsterkretsar som ville förklara vad som hände i Sverige och världen med den amerikanska och israeliska utrikespolitiken.

– Den som är fri från synd är välkommen att kasta den första stenen, säger han till Dagens Nyheter.

Att Zafar under den här perioden skulle ha haft vänsteråsikter motsägs dock av inlägg han postat på bland annat Flashback där han ventilerar en hållning i genusfrågor som framstår som allt annat än vänsterfeministisk och använder rasorienterade uttryck som identitetsvänstern länge tagit tydligt avstånd från.

SVT: ”Vi behöver tid på oss att besluta”

Efter det uppmärksammade hatet mot judar och homosexuella har Christina Hill som är programchef hos SVT Göteborg meddelat att statstelevisionen tar avstånd från Zafars islamistiska åsikter.

– Uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier är nya för oss och nådde oss i dag genom DN:s rapportering och ställer förstås hans medverkan i ”På spåret” i ett helt nytt ljus. Redaktionen tar starkt avstånd från hans tidigare uttalanden som strider mot allt vad vi står för, säger Hill till Aftonbladet.

Men SVT-chefen vill däremot inte berätta huruvida höstens sändning av På spåret som har premiär den 27 november ska ställas in.

– Programmen är inspelade och planerade för sändning inom kort. Vi behöver ytterligare tid på oss för att besluta hur vi ska gå vidare, berättar Hill.


Zafar med utbilningsminister Anna Ekström (S). Foto: Faksimil Facebook

Moderaterna kastar ut Zafar

På torsdagsförmiddagen meddelade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att Zafar får lämna sitt uppdrag för partiet.

– Hamid Zafar får lämna Moderaternas integrationskommission. Detta på grund av de uppgifter som har framkommit i media om att han framfört antisemitiska och homofoba åsikter via anonyma konton i sociala medier. Uppgifterna var helt nya för oss, vi tog del av dem för första gången i media idag. Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar, säger Strömmer till SVT.