hus balkong fasad

Foto: I99pema.

Inrikes

Hyrde ut lägenheten via Airbnb – mister kontraktet

Publicerad 1/28/2020
Annons

Lägenhetsinnehavaren hyrde ut ettan i centrala Göteborg så omfattande och systematiskt att värden liknar det vid en hotellverksamhet. I hyresnämnden fick fastighetsägaren rätt men ännu är inte sista ordet sagt då hyresgästen överklagat till hovrätten.

I mars 2015 flyttade mannen till lägenheten och till sommaren hyrde han ut den på Airbnb där han lyckades få utmärkelsen ”Superhost”, vilket ges till användare som bland annat hyr ut sin bostad minst tio gånger per år.

Under perioden 2015-2018 har lägenheten hyrts ut 53 gånger, rapporterar Hem & Hyra. Hyresgästerna har betalat knappt 900 kronor per natt.

Sommaren 2019 sa fastighetsägaren upp kontraktet med hänvisning till att lägenheten hyrts ut utan lov och så ofta att det hela liknande en hotellverksamhet. Man hänvisade även till ett flertal domar i hovrätten där detta räckt som skäl för att kontraktet inte ska förlängas.

Hyresnämnden ger fastighetsägaren rätt

Mannen vände sig då till hyresgästföreningen och hävdade att han inte trodde det krävdes tillstånd för kortare uthyrningar och värden ska inte ha skickat några krav på att han skulle upphöra med verksamheten. Han ska också ha slutat hyra ut lägenheten via Airbnb innan kontraktet sades upp.

När fallet prövades i hyresnämnden fick fastighetsägaren rätt. Man slår fast att uthyrningen varit omfattande, pågått länge och gjorts till okända personer – liksom ett hotell.

Man påpekar att hyresgästen fått utmärkelsen ”Superhost” på sajten och att han installerat ett kodlås som gör att gäster själva kan checka in samt att priset per natt varit högt.

Nu kommer fallet att avgöras i Svea hovrätt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons