Migrationsverket krävs på hundratals miljoner kronor i ersättning från hyresvärdar som hyrt ut bostäder till myndigheten. Anledningen är att de fått sina fastigheter förstörda av de asylsökare som bott i dem.

En av de drabbade hyresvärdarna är Bjarke Laustsen i Bjuv utanför Helsingborg. Han hyrde ut fem nyrenoverade lägenheter till Migrationsverket 2013 som de lät de asylsökande bo i.

– När de hyrde fastigheten 2013 var allt i nyskick. Nya fönster, ny inredning, alla ytskikt var nya. Och när de lämnade 2018 är det en ren ruin. Rent ruckel, berättar han för Hem & hyra.

Laustsen visar hur de boende rivit ned lampor, elskåp, dörrar och värmeelement. Golven har totalförstörts, handfatet i badrummet slagits sönder och hyllorna på väggen rivits ned på golvet.

Två av lägenheterna har brunnit upp.

Kräver ersättning

Bjarke Laustsen vill att Migrationsverket ersätter honom för förstörelsen, något de lovade att göra redan när han skrev kontrakt med dem 2013. Sammanlagt vill han ha 6,9 miljoner kronor. Myndigheten har emellertid bara gått med på att betala 122 000 kronor, inklusive moms.

Laustsen säger till Hem & hyra att han aldrig mer kommer hyra ut till Migrationsverket.

– Det kommer aldrig hända igen. Jag har inte råd att hyra ut till Migrationsverket, det är för dyrt, säger han.

Han har nu vänt sig till domstol för att kräva in pengarna.

Krävs på hundratals miljoner

Bjarke Laustsen är långt ifrån den enda hyresvärd som drabbats av förstörda lägenheter efter att ha hyrt ut till asylsökare. Sedan 2018 och fram till i våras hade myndigheten fått in avflyttningskrav på totalt 220 miljoner kronor från fler än hundra hyresvärdar.

Det största kravet har Hultsfreds bostäder. Där har de lägenheter som hyrts ut till flyktingar blivit så förstörda att kommunen beslutat att de ska rivas. Beslut om att riva 108 lägenheter har redan tagits, och under hösten ska beslut om att riva ytterligare 50 fattas.

För asylsökarnas härjningar kräver Hultsfreds bostäder ersättning från Migrationsverket på 54,7 miljoner kronor. Hittills har myndigheten betalat mindre än en tiondel av det kravet.