hijab slöja barn flickor indonesien

Foto: Marwan Mohamad, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Icke-muslimska kvinnor i Indonesien trakasseras och påtvingas slöja

Publicerad 4/7/2021
Annons

Enligt en ny rapport från Human Rights Watch tvingas kristna och andra icke-muslimska kvinnor i landet att bära slöja medan barn i skolor mobbas och förödmjukas offentligt till lydnad.

Enligt rapporten använder skolor i det övervägande muslimska Indonesien en kombination av psykologisk press, offentlig förödmjukelse och sanktioner för att övertala flickor att använda slöja.

Elever får också höra att de kommer hamna i helvetet och får koranverser citerade. Lärare klipper av hår som sticker ut under under huvudbonader och river sönder kläder som anses vara alltför avslöjande.

Grundläggande rättigheter

Enligt rapporten har den islamiska intoleransen ökat markant under de senaste åren och man beskriver det som en attack på grundläggande rättigheter. Parallellt ska det även ha skett en ökning av de som anser att en muslimsk kvinna som inte bär slöja är mindre from och moralisk.

En lag som trädde i kraft 2014 har vida tolkats som att alla muslimska kvinnliga studenter måste bära slöja i skolan. Till detta tillkommer ett stort antal lokala lagar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons