Efter incidenter med aggressiva och stökiga besökare införs nu ID-kontroller på samtliga av Sysavs återvinningsstationer i Skåne. Detta för att minska risken för stölder och hot mot personal.

Tidigare i år sade Sysavs projektledare Olof Linde att de ”tittar på hur de ska hantera individer som besöker återvinningsstationerna extremt frekvent”. Nu införs alltså passersystem med ID-kontroll på alla återvinningsstationer i Skåne, uppger Sydsvenskan.

För tre veckor sedan blev en medarbetare på återvinningsstationen Gastelyckan i Lund attackerad. Det skedde i samband med att besökare blivit tillsagda när de försökte stjäla prylar från återvinningen.

– De var jätteaggressiva och sade en massa otrevliga saker, säger medarbetaren Olof Tapper till Sydsvenskan.

Redan imorgon, måndag den 4 november, införs körkortskontroller på Gastelyckan. Innan man får köra in på återvinningsstationen måste man alltså blippa sitt körkort eller kundkort i en särskild automat som nu har installerats.

I somras testades systemet på Norra Hamnen i Malmö. Kontrollerna uppskattades av personalen som tyckte att arbetsmiljön förbättrades kraftigt.

Den 4 december införs ID-kontrollerna på de andra återvinningscentralerna i Skåne.

Det framgår inte av Sydsvenskans rapportering vad det är för klientel som stjäl och hotar personalen på återvinningsstationerna.