40-årige Daban K, illegal invandrare från Irak, har dömts för mord på sin flickvän i Österrike. När hon i höstas kritiserade honom för att ha för liten penis och sakna hår på bröstet högg han ihjäl henne med en kniv.

Daban kom till Österrike 2005 men fick sitt uppehållstillstånd indraget 2011 efter att ha begått brott i landet, bland annat utpressning och koppleri. Sedan dess har han dröjt sig kvar illegalt.

Det första avslaget på asylansökan fick Daban redan samma år som han anlände till Österrike, men utvisningen kunde inte verkställas på grund av skyddsskäl. Det brutala mordet har rört upp en debatt bland österrikarna kring hur landets asylsystem fungerar.

Det är domstolen i Wien som nu dömt Daban för mordet på flickvännen Nagsha, mor till fem barn. Påföljden som dömts ut är livstids fängelse. Domen kan dock fortfarande överklagas.

Daban hade flyttat in hos Nagsha, som lovat gömma honom från de österrikiska myndigheterna, och har uppgett att han haft för avsikt att gifta sig med henne. När hon hittades knivhuggen till döds hävdade Daban först att hon skadat sig själv med kniven men erkände sedan att det var han som bragt henne om livet med minst fyra knivhugg i halsen.

Det var i samband med ett gräl med flickvännen som Daban ändrade sina planer för henne från giftermål till mord. Under grälet kritiserade Nagsha honom för att röka för mycket hash men också för att inte ha något hår på bröstet och för att ha en för liten penis.

Kritiken mot hans bristande manlighet blev för mycket för Daban som kände sig kränkt och beslöt att Nagsha måste dö. Daban har berättat om motivet för mordet i samtal med en psykiater inför rättegången.

Han menar dock samtidigt att mordet skett i självförsvar, att Nagsha hotat honom med kniven först och sagt ”jag ska döda dig för du är ingen riktig man”. Daban uppger att det ”svartnade för ögonen” och att han tog kniven och högg i hjäl Nagsha ”i blint raseri”.

Grannar som hörde Nagsha skrika på hjälp sprang till undsättning men kom försent. När de ryckte upp den olåsta dörren till lägenheten så de hur Daban högg ihjäl flickvännen, kastade ett antal möbler på den livlösa kroppen och sedan lugnt lämnade lägenheten.

Daban var vid tillfället för mordet redan efterlyst av polisen, misstänkt för en grov misshandel.