Arkivbild. Foto: Ggia.

Illegala invandrare stämmer Italien inför Europadomstolen: ”Vi kränktes när vi räddades på Medelhavet”

Delningar

Sjutton illegala invandrare från Nigeria som hamnade i sjönöd under ett människosmugglingsförsök på Medelhavet stämmer nu Italien inför Europadomstolen. De anser att de  blivit kränkta när de av den tyska frivilligorganisationen Sea Watch och den libyska kustbevakningen räddades från att drunkna i Medelhavet i november.

Situationen var kaotisk och ett tjugotal illegala migranter drunknade. På det libyska fartyget slogs ett rep runt de migranter man lyckats rädda för att säkerställa att inte fler skulle duka under genom att åter hamna i vattnet.

Många av de räddade hade innan repsurrningen kastat sig i vattnet igen efter att ha räddats ombord. Detta därför att man inte ville transporteras tillbaka till Libyen varifrån smugglingsresan utgått. Simkunnigheten är i allmänhet låg hos de migranter som ger sig ut på Medelhavet.

De är oklart på vilket sätt anmälarna anser att den italienska staten är ansvarig för den tyska frivilligorganisationens och den libyska kustbevakningens agerande. Den libyska kustbevakningen agerar inte på uppdrag av Italien utan betalas av EU. Frivilligorganisationerna är där på eget initiativ.

Enligt avtalet mellan EU och Libyen ska smugglingsförsöken av illegala invandrare stoppas innan de når internationellt vatten. Detta för att undvika att länder som Italien och Grekland blir skyldiga att ta hand om migranterna. Avtalet har lett till att migrantströmmarna från Västafrika till EU har halverats

Migranter från Nigeria nekas generellt asyl även om de skulle nå den europeiska kusten. De kommer av ekonomiska skäl i tron att detta ska räcka som asylskäl.

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström berättade i ett inslag i Aktuellt för en tid sedan om vågen av felinformerade migranter från Nigeria och andra västafrikanska länder som betraktar EU som ”en bankomat”.

Av de sjutton illegala nigerianska migranterna befinner sig nu, trots avtalet mellan Libyen och EU, femton i Italien och bara två har återvänt till Nigeria. Gruppen har fått hjälp att stämma Italien inför Europadomstolen och i stämningsansökan uppger man att man blivit kränkta under räddningsaktionen.

Det kan ta flera år innan målet tas upp, men om de illegala migranterna vinner kan det innebära att avtalet mellan EU och den libyska kustbevakningen måste sägas upp och att migrantströmmarna över Medelhavet ökar till det dubbla.

 

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

342 KOMMENTARER

 1. Detta att dra ITALIEN inför EU Domstol tror jag att Silvio Berlusconi bara kommer att skratta åt

  ITALIEN bildar ny Regering i dagarna så vi får se vad som händer

  Forza Italia

  • Nej, de är fullblodsegoister. De har fått för sig att det är viktigare att de får stämma, än att de pengarna som domstolen kostar, skulle gå till viktigare saker… Som skola, äldrevård, sjukvård osv.

 2. Ytterligare en spik i EUs kista. Just i dag står det klart att de två EU-kritiska partierna Cinque stelle och Lega Nord kommer att bilda regering i Italien. I och med detta kommer landet att byta politik vad gäller migrationen över Medelhavet och medgörligheten mot Bryssel.

 3. Usch.
  Det här är ju fruktansvärt.
  Man ska inte kränka människor !
  Kustbevakningen och frivilligorganisationerna måste genast sluta rädda de som håller på att drunkna så att dom inte blir kränkta.

 4. Skulle de ha varit mer tacksamma om Sea Watch hade latit dem drunkna istallet??? Ja, nu vet de (Sea Watch) vad de skall gora nasta gang denna situation uppstar.

 5. Det är rätt enkelt att se till att inga båtar med ekonomiska migranter tar sig över.
  Allt som behövs är lite politisk vilja!
  Tyvärr så saknas det helt inom alla EU länder, då EU istället har som mål att utrota sina ursprungsbefolkningar. Se Agenda 2030, Bilderbergsgruppen, kalergiplanen etc

 6. Snacka om att vara otacksam. Hade det varit bättre, om ingen hade reagerat? Låtit dem drunkna. Blir bara så förbannad när jag hör om sådan här otacksamhet.

  När Australien klart och tydligt deklarerade att ingen, Ingen, INGEN skulle få illegalt ta sig in i deras land för att söka asyl, och de skickade tillbaka alla sökande omedelbart, då var det ingen som ylade om att de var ”kränkta”. Det är så löjligt att vissa påstår sig vara kränkta för ingenting. Skicka hem dessa, omedelbart!

  Det är sådant här trams som kostar så mycket tid och pengar, främst pengar. Tänk vad nytta dessa pengar hade kunnat göra, om inte det varit en massa lättkränkta varelser som hela tiden ska springa till domstolarna och kräva ”rättvisa”. Snacka om att vara egoister. Ska vi ha sådana i Europa? Nej, naturligtvis inte. Så spara pengarna genom att skicka hem dem igen.

 7. Felinformerade? EU är väl en bankomat. Åtminstonde om de tar sig upp till Sverige. Med tanke på så många år strömmen över medelhavet pågått så är de rätt informerade. Det är bara ett sms bort från Europa. Nä kompis i Afrika EU är ingen bankomat kom inte vi svälter. Stopp flyktingström. EU är en bankomat tills det havererar.

 8. Kränkta under räddningsaktionen? Skulle man sett till allas lika värde och låtit alla drunkna eller vad menar man. Dom borde väl bara vara glada att dom blev räddade från att drunkna kan man ju tycka. Känns väldigt mycket som om det är typ vänsterextrema asylhaverister som ligger bakom den här stämningsansökan.

 9. FÖRBJUD ORDET KRÄNKT I VÅRT LAND SOM INGEN SKA FÅ YTTRA SIG!
  Ge dem böter om invandrare säger att de har blivit kränkta!
  Genomsnittssvenskarna blir kränkta dagligdags ifrån alla håll och kanter av massmedia, 7-klöverns politiker och av dessa hatfulla organisationer som hatar svenska folket!

 10. Vi svenskar har blivit kränkta av våra regeringar de senaste 30-50 åren, några miljoner stämningar för Europadomstolen att sätta tänderna i.

  • Inte 87% av befolkningen. De tycker ju att allt är så bra i Sverige i dagsläget. Dessutom säger ju Jerzy Sarnecki att brottsligheten inte alls har ökat.

   • sluta driva nu med psykisk sjuka människor!!! är du rasist eller???
    sarnecki är inte vid sinna sinnens fulla bruk så lägg av nu !!!

    å andra sidan har han skleros.. han förväxlar polen med sverige..!!!
    han menar på att i polen så sjunker brottsligheten..

    kom igen en gammal doja som suttit o fissit hela sitt liv på en myndighetsstol i sverige… vad tror du han kan om livet?? näää just det inte ett skit…kanske lika mkt som undedr lillfinger naglet… så sluta driva med sjuka människor!!!

 11. Sådana stämningar är väl ganska enkelt att unika, de som befinner sig i ”sjönöd” bedöms i framtiden som potentiella sjöpirater !

 12. EU, om de representerade européer på riktigt , borde stämma Sea Watch för att de räddade dem och spädde på skattebetalarnas bördor.

 13. Kränkta? Vilka tror de att de är? I den bästa av världar skulle de kulörta trädklättrarna skjutits som fisk i en tunna. och inget annat.

 14. Saknar ord för detta. Det är väl inte första april i dag väl. Man tar sig för pannan och funderar om det kan vara sant …………….

 15. I Sverige har migranterna rätt att välja kön på migverkets tolkar och handläggare för att dom inte ska riskera att bli kränkta. Hur ser det ut på livräddningsfartygen, har dom varit ”islamafobiska” (föreseende) nog att inte låta kvinnor ingå i besättningen annars kan nog det vara en kränkningsorsak.

 16. illegala ??? alltså har dom rätt att stämma eller göra ngt juridisk ???
  om jag kommer illegal till din arb. plats o stämmer sedan dig för att jag inte fick jobb där..??? mkt ska man höra.. men börjar bli trött på det!!!!

 17. Läste för en tid sedan om en kvinna, hitrest från Gambia, som fungerade som knutpunkt för nya afrikaner på väg hit. Hennes telefonnummer fanns på en sambandssida på Facebook. När dom som reser hit från Afrika förbereder sig för resan över medelhavet tar dom med sig en satellittelefon med vilken dom ringer den på svensk mark redan placerade afrikanska kvinnan och delger sina koordinater (så fort dom kommit tillräckligt långt från afrikanska kusten, vanligtvis Libyen). I sin tur tog sen den afrikanske kvinnan kontakt med Italiens kustförsvar och vidarebefordrade koordinaterna varefter dessa åkte ut och mötte upp migrant-båtarna. När väl migrant-båtarna vart bärgade in till Italiensk kust hade den redan hitresta afrikanskan arrangerat vidare smuggling upp till bidragsparadiset i norr. Vårt enda hemland.

  Väl här tas dom emot av sina redan hitresta landsfränder samt av en sjuklöver som ivrigt och under stort och illa dolt nöje delar ut våra pengar samt skänker via medborgarskap bort våra förfäders upparbetade rikedomar i form av inmutad mark, fastigheter och gemensamt ägda företag och tillgångar. Bit för bit berövas svensken allt, till och med marken den går på. Detta trots att man från ”de sjuka sju’s” sida är väl medveten om att de identitetslösa afrikanerna knappast är att betrakta som ”flyktingar” utan snarare fattiga turister utan varken identitetshandlingar eller visum. Men som man inom kartellen ofta lite skämtsamt brukar säga – ”en röst är alltid en röst”, och röster erbjuds i obegränsat antal då Afrika just nu växer med 50 miljoner om året.

  För varje hitrest så bildas en allt starkare ”myrstig” mot bidragsparadisen i norr och i slutet sitter korrupt och intellektuellt eftersatt elit och lockar med socker. När stigarna väl är etablerade är det näst intill omöjligt att stoppa. Mig veterligen finns inget ”myrr” som biter på bidragshungriga migranter. Varje enskild hitrest utgör kontaktyta åt ytterligare två, två ger fyra som ger åtta som ger sexton osv, utvecklingen är exponentiell.

  Enbart mycket hårda tag hade kunnat stoppa inflödet, och det förespråkar ingen. Och, vad värre är, våra styrande såsom varandes kraftigt begåvningsutmanade har inte en aning om vad dom håller på med, utan riskerar själva dras med i den tsunami av nya väljare dom lockar hit. Istället för att ens försöka stoppa inflödet inför dom tvångslagar som tvingar oss här redan boende att ta emot, mata och bygga bostäder åt alla dom som behagar resa hit. Varje nybyggd lägenhet för 3 fylls med 9, varje säck ris som ska föda en delas på två, och så vidare. Detta är långt bortom möjlig hantering och kommer förr eller senare landa i det svenska folkets farstu att själva hantera på det personliga planet. Grattis alla.

 18. Antagligen blev dom kränkta av att räddarna erbjud dom sin hand för att dom skulle komma upp i båten, i si det går fan inte att ta en vit människa i handen, DO direkt!

 19. Hörde på nyheterna i radion idag att ”om migranterna lyckats komma ut på internationellt vatten, så är det Europas skyldighet att rädda dem och föra dem till Europa.” Sant eller fake news?

 20. Det är jätteenkelt att stoppa dessa migrantströmmar. Man gör det vid Libyens södra gräns. Det finns bara några få vägar genom öken från södra Libyen till den norra. Planer finns redan för detta. Det är bara att säga okej och skjuta till pengar så är det fixat. Det handlar bara om viljan.

  • Skönt att de sysslar med Sveriges försvar och kommer fram till så kloka slutsatser för vårt land. Och hur har de kommit fram till detta? Olaga dataintrång?

  • Han har väl köpt examen för typ 1500 dollar så vet inte hur mycket man kan lita på det här.
   Sant. För två år sen så va det mestadels män men det blir fler och fler kvinnor nu…
   Här i Finland så va det ett bröllop för två år sen och då satt två svenskor och grät om hur illa det var i Sverige.

  • Artikeln: ”FOI: Därför lockas män till svenska hatsajter.”

   Undrar om de har gjort någon liknande studie på vänster-hat-sajter. Det finns väl så ovårdat språk där med.

   Av vilken anledning skulle en kvinna ha problem med att skriva kommentarer här? Det kan jag inte förstår. Kan någon kvinna förklara det?

   Jag kan däremot konstatera att det är väldigt få kvinnor som skriver i forum som diskuterar samhället, ideologier eller liknande. Det spelar ingen roll vad det handlar om: klimatet, frihet, ekonomi, medicin, krig, integritet, politik, invandring, globalism m.m. Själv skulle jag önska mer kvinnor i debatten. Men var fasen är de?

  • Jag minns denna artikel, och det var nog bland det mest krystade och fånigaste jag läst. Inte många rätt där, inte.

 21. ”Flyktingarna” bör stämma sitt eget hemland, som de tydligen ej anses kan vistas i utan måste fly till EU-bankomaten.
  Stoppa ALLA båt”flyktingars” inresa till EU.

 22. Australien betalar inte andra länder som EU gör för kustbevakning utan gör själv dygnet runt egna bevakning vid internationellt vatten gräns för att stoppa all människosmuggling.

  • Australien har nästan full kontroll vad som gäller gränserna.
   Invällare, mat, Fröer och säd, narkotika, försök att smuggla in djur, you name it.
   De håller sitt land och Världsdel ren.
   De/det som inte ska in kommer inte in. Så kan EU göra också om viljan finns.

 23. Men vad är det för puckade människor som hjälper dom här att stämma Italien. Illegalt betyder vad det heter, bara skicka hem dom igen!

 24. ”Det kan ta flera år innan målet tas upp”. Då blir det som de 9000 afghanerna, processen to så lång tid att de får stanna.

 25. Dom börjar alltså med att stämma det land som dom flyr till för att dom försökte rädda dom ? Idiotin vet tydligen inga gränser nuförtiden

 26. De skulle få en faktura och betala av vad en räddningsaktion kostar. Å sen en returbiljett till självkostnadspris.

 27. Så om jag åker till Italien, hoppar i från en öde kajkant mitt i natten och nära på drunknar, så kan jag stämma italienska staten för att jag inte blev upplockad? Och motsvarande gäller om jag väljer att paddla omkring på italienskt vatten i en rostig kanot?

 28. Det är så dumt. Så dom kommer garanterat att vinna. Så mycket förtroende har jag för EU o rättsväsendet. Sen börjar det igen vi ska ju vara bäst.

 29. Det här var bra. Läste och kunde inte tro mina ögon. Afrikanerna ville välja räddningsbåten trots att de höll på att drunkna. De ville till Italien och fick sin vilja igenom. Nu stämmer de värdlandet. Otack är världens lön. Får de sina pengar, drar de vidare, Italien är inget att ha. Sverige nästa?

 30. Allt som händer i vår del av världen just är är totalt sinnessjukt, allt kretsar kring invandring och invandrare. Den ena saken sinnessjukare än den andra.
  I vems egenintresse sker all massinvandring av totalt onödiga analfabeter som enbart är här för våra pengar, tjejer och för att sprida sin vidriga dödskult?

 31. Allt har eu designat för islams övertagande av europa.
  7k kommer att kräva fler gymnasister
  till vilket pris som helst.

 32. Ett oändligt flöde av missnöje till följd av alla muslimska migranter.
  Det man inte ens kunde drömma om är ett brott. Alla muslimer är offer hela tiden. Punkt. Slut.

 33. Det verkar som om många i landet inte har en aning om vad som pågår. De tittar tydligen bara på sporten, lets dance, filmer, svt och tv4 och får därför inte reda på vad som händer i världen, men den dagen de kommer underfund med vad som 7-klöverpartierna ställt till med kan dessa packa ihop och ägna sig åt navelskådning eller något annat trevligt – fast de egentligen borde ställas inför rätta.

 34. Det skulle inte förvåna om europeiska skattebetalare nu även ska göda välmående advokater som ska driva detta fall i flera år framöver.

 35. Detta var intressant, så här lät det ju inte på P1 I morse, då sa nyhetsuppläsaren att Libyen släpade dom på ren illvilja, fake news lr? .

 36. Att skaffa sej bättre levnadsstandard på andras bekostnad är ett nytt fenomen
  Men det är inte hållbart. Det kommer att straffa sej

 37. Dödsresorna över Medelhavet har pågått i många år nu.
  Och EU är handfallna. Hur svårt kan det vara att bevaka Europas gränser? Och hur kan man vara EU vän? Ett havererat projekt.

 38. Skjut båtarna i sank. Det är krig nu. Vi måste få försvara oss. Italien och Grekland går på knäna på grund av detta invällande. Tidigare år brukade jag semestra en eller två veckor på Samos. Väldigt vacker ö. Har slutat med det nu då det väller in muslimer från Turkiet. Vill jag se muslimer är det bara att gå ut i valfri stad i Sverige. Det myllrar av tält, hucklen och barn med svår skäggväxt.

 39. Det finns drygt 500 miljoner möjliga gummibåts passagerare som har i sina sinnen att ta sig till EU.EU’s framtid är allt annat än ljus….snarare svart.

  • Är det inte bättre att de går samman och bygger upp sina egna länder? De kan ju börja med att diskutera hur man ska minska barnafödandet och preventivmedel.

 40. Stäng gränserna nu för alla asylsökare. Så svårt kan det ju inte vara att inrätta riktiga gränskontroller som säger Nej direkt vid gränsen.
  Och inför sedan AfS återvandringsprogram.

  • Han var ju den kulturmarxist som hade högst melaninhalt, alltså uppfyllde han alla kriterier. Sedan att han släppte fler bomber än någon annan president är av underordnad betydelse.

 41. Hoppas verkligen att Italien slutar kränka afrikanerna och låter dem i stället simma vidare i böljan blå…..

 42. Det värsta för framtiden är att Löfven och PK-rörelsen fått för sig att Sverige i öster gränsar till Medelhavet . . .

  • Nu förstå jag till sist. Vi följer avtalet och Sverige är det första säkra landet. Vi gränsar alltså till Medelhavet, Syrien, Irak och Afghanistan.

  • Parasiter måste bekämpas med alla medel och vi kan börja med Miljöparasiterna som måste bort senast 9 september annars väntar kaos och anarki. Frigolit och Isabollan Lövin kan deporteras till Antarktis för studier av den globala uppvärmningen utan mat och kläder.

 43. och domslutet lyder:
  Härmed bifalles migranternas klagan och den libyska kustbevakningen döms att med omedelbar verkan åka ut och kasta i var och en av de berörda migranterna i Medelhavet igen. Målet kan inte överklagas

 44. Ni ska se att i långa loppet så är det vi svenska skattebetalare som får betala – dessa båt”flyktingar” trodde väl att de skulle bogseras i land i Malmö!! Och istället hamnade de i Italien – det var ju inte alls deras plan – alltså är det Italiens fel!! I långa loppet kommer dessa personer kräva att flygas direkt in i bidrags-fontänen i Sverige!!

  Tro mig det kommer att hända!!

   • Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om så är fallet – fast i andra namn än när de blev bogserade i hamn i Italien.. man vill ju inte bli fast i Dublin-förordningen!!

 45. Vart tog” Festung europa” vägen som miljöpartister och vänstern varnade för i och med EU inträdet? Det kunde behövts nu.

   • Sunda länder som värnar om sin befolkning, har självklart ett försvar och det ska finnas oavsett om det finns något akut hot.

    • Som pensionär ställer jag upp.
     Men ungdomarna kommer att vara underrepresenterade.
     Vi gamla kan nog fortfarande
     gräva värn och skjuta om det skulle behövas.

     • Tack käre Sverigevän, dig är det ruter
      i! Vi kan med små steg lära de yngre genom att prata mycket med dem och informera. Det finns alltid hopp.

     • Inget av det jag utbildades i det militära finns kvar, inte ens mausergäveret.
      Kulsprutan var vattenkyld så
      ny utbilning måste till för alla moderna vapen som lär finnas idag.

     • Vi måste återställa försvaret.
      Endast dårar frånträder sin mänskliga rättighet att värna om sitt land.

  • Det Svenska Kustartilleriet är nedlagt och alla förskansningar och värn också. De har blivit turistattraktioner och över alltihopa lyser Stefan Löfven.

 46. Den Stämningsanökan kan dom kasta rakt ned i papperskorgen , sen har dom båt- turistat klart och ska tillbaka till Nigeria så fort det går.

 47. Hahaha.
  Inom tio år kommer miljontals svarta från Afrika. Då spelar det överhuvud ingen roll, om och vad EU domstolen kommer fram till.

  • När dom har flyttat klart så säljer vi allt o flyttar vi till deras hemländer….
   Vi kommer att bygga upp en välfärdsstat på mindre än tio år. DÅ kan dom sitta i kalla Norden o försörja sig själva…tänk när vintern kommer o det blir 15 grader kallt….då kommer dom att frysa o svälta ihjäl.

    • Ja det skulle verkligen kunna bli så. Skulle vi lämna så rämnar välfärden. Tänk dig när skatteinkomsterna försvinner, när de med utbildning o kunskaper lämnar, när de som förstår demokrati och att alla måste bidra försvinner. D kan dom sitta där på det tomma socialkontoret och undra varför inte bidragen fortsätter att strömma in…

   • Jag är medveten om att du skämtar, men som du säkert vet så är det fortfarande bara en del av överskottet som migrerar hit. De blir fler i MENA och de blir fler här, och på båda ställena kollapsar samhället.

    • Ja men lite allvar är det ändå. Min man o jag lämnar sverige för Portugal inom två år och tar våra företag med oss(vi har köpt en ny bostad där). Och barnen med familjer har planer att följa efter om dom ser att det fungerar för oss. Fler o fler lämnar landet, det är sorgligt men tyvärr nödvändigt.

     • Ja, visst vet jag det. Själv är jag sliten mellan alternativen. Det här är mitt enda hemland, mina förfäders urvagga. I grunden ett vackert och underbart land. Ska jag låta mig jagas härifrån? Men jag vill inte bli ruinerad (få mina tillgångar konfiskerade eller bortinflaterade), eller få syra i ansiktet heller.

     • Vi väljer att flytta, men det är kanske inte för alltid. Men just nu så finns det ingen anledning att göda asylindustrin och samhällets utveckling här hemma längre. Vi är Svenskar och kommer alltid att förbli Svenskar oavsett var vi befinner oss. Vi har redan flytt en gång, från Örebro (vårt trygga villaområde hamnade mellan två invandrarområden) och flyttade till Lidingö som fortfarande är tryggt, men stockholm har mer o mer förvandlats till nåt mellanting mellan zigenarläger o arabstat. Så vi vill se nåt annat.

     • Jag klandrar er inte. Och ju äldre man blir, desto farligare blir det också i Sverige. 🙁

     • Ja ett vackert land. Ett land med skogar och ängar åkrar. Ett relativt glesbefolkat land och det skall ingen politiker ändra på. 10 milj är 3 milj för mycket

   • Det föreslog den brittiske politikern Enoch Powell i ett tal redan för femtio år sedan. Låt oss byta länder, men kom inte springande tillbaka sen.

    • Jag tror på ett sådant scenario. Det finns alla möjligheter för driftigt och kunnigt folk att leva gott i sådana länder.

 48. Jaha dom är kränkta….men dom är väl alltid kränkta över något.
  Det ligger nog mer än så i det här…är det någon som har nosat upp att det finns skadestånd att hämta på något sätt….

 49. Vara för inte bara låta dessa båtar möta sitt öde? – Nu hatar nog alla mig, men varför ska vi över huvud taget bry oss?

 50. Eftersom det handlar om Europadomstolen så kan de illegala bidragsmigranterna säkerligen vinna, tyvärr. Eftersom EU-byråkraterna, med ”EU-kommissionen” i spetsen, är fanatiska globalister så kan all rim och reson över bidragsmigranternas egna ansvar mycket väl komma att kastas över bord.

  ps. Den riks-ökände blottaren och tafsaren Anders Borg har för en stund lyft sig ur alkohol-dimmorna och presenterat ett välbekant förslag, d.v.s. globalisternas våta dröm. ”Och i det valet är det betydligt bättre att samarbeta med Socialdemokraterna, enligt Anders Borg.” : https://www.svd.se/anders-borg-uppmanar-m-bilda-regering-med-s

 51. Sverige är den största motståndaren till att EU skaffar sig en gränsstyrka som skyddar EUs yttre gräns.

  Svenska politiker tycks behöva illegala migranter, för den händelse svenskarna inte röstar som politikerna vill.

 52. Så synd…. de blev kränkta. Jag förstår.
  Italien borde har lämnat dessa ”jag vet mina rättigheter”personer till att drunkna.
  Döda Nigerianer stämmer inte den hjälpande hand som drog upp de ur vattnet.
  Retorisk fråga: hur dumma är vi här i Europa? …..på en skala mellan 1 och 10.
  15 kanske?

 53. OT. Israel sätter in stridsflyg för att freda sin gräns mot Gazaremsan.
  Israel har varnat upprorsmakarna ,genom flygblad,att man kommer att, om så behövs, använda verkanseld för att freda sin gräns och trots det anfaller arabiska upploppsmakare gränsen och blir skjutna till döds,dessutom tar man barn med sig till de våldsamma upploppen.
  Jag kan inte se det på annat sätt än att det handlar om Suicide by israelian snipers.

  https://www.svd.se/usas-omstridda-ambassad-invigs-efter-flytten

  • Muslimer tror på paradiset och offrar sig lättare. Ungefär som japanska kamekazeepiloter. Det är mycket svårt att bekämpa dem som inte värderar livet som vi gör.

  • Den muslimska hjärntvätten börjar tidigt och rädslan för helvetet och tron på paradiset för martyrer är verklighet för hjärntvättade människor. Dessutom bidrar Sverige frikostigt, så att terroristerna har råd att ge de dödas familjer ett bra liv.

 54. Men för helvete! Vilken skyldighet skulle Italien ha att ta dem till sitt land bara för att de plockas upp på internstionellt vatten??? Hem med dem ögonaböj!

 55. Det luktar NGO lång väg av den här historien.
  Vi får hoppas, att Italen är moget situationen.

 56. Så då vet du hur du INTE ska agera. Kan dessa briljanta hobbyjurister då tala om HUR italienska kustbevakningen SKA agera?

  Det enda sättet jag kan se att italienska kustbevakningen d.v.s italienska marinen d.v.s staten Italien kunde stoppa den libyska kustbevakningen d.v.s den libyska marinen d.v.s libyska staten är genom verkanseld.

  Verkanseld på internationellt vatten mellan beväpnade fartyg och flygfarkoster tillhörande olika staters nationella försvar brukar räknas som en ganska ”ovänlig” handling som krasst räknat kallas för ”casus belli”, d.v.s statsjuridiskt korrekt krigsorsak.

 57. Det är inte logiskt att transportera en svensk fiskare i sjönöd till Estland, bara för att han räddas av en båt från Estland.

  Bruket att inte återbörda personer i sjönöd till den hamn de kom ifrån är nog påhittat av vänsterfolk inom EU.

 58. Det vi ser nu är vad man förutspådde för omkring 50 år sen, att den Afrikanska befolkningen kommer öka lavinartat, med svält som följd, och flyktingar som strömmar norrut i aldrig sinande antal.

  Antingen sätter vi helt stopp nu.
  Eller så går vi under.
  För det kommer aldrig minska.
  Inte innan de lärt sig förvalta sin kontinent på egen hand och reglera sin befolkning.
  INTE INNAN DESS.

  Så ju längre vi drar ut på det (totalstoppet) desto fler kommer söka sig hit och drunkna längs färden.

  Välj väl, vänsterungar som moderater, välj väl. Det som är mest humant. För oss och för dem.

  • Så är det. Europa kan inte ta emot tusen miljoner Afrikaner på några årtionden. Det är kalla fakta. Vi är redan en överbefolkad del av världen.
   Omedelbart ståpp för all invandring är vår enda chans till långsiktig överlevnad.

 59. Några som uppenbarligen vet hur en slipsten skall dras är Australien. Deras signalpolitik är ganska klar.

  ”Anyone who tries to come to Australia illegally by boat will not be settled in Australia.

  The rules apply to everyone – families, children, unaccompanied children, educated and skilled. There are no exceptions.”
  http://osb.homeaffairs.gov.au/en/Outside-Australia

  Till viss del är det även ett sätt att rädda liv.

  ”It’s now been 1000 days since the last people smuggling boat reached Australia and more than three years since the last known death at sea at the hands of people smugglers.
  Before Operation Sovereign Borders, Australia saw more than 50,000 illegal maritime arrivals on more than 800 people smuggling boats, more than 8000 children in detention and tragically more than 1200 deaths at sea.”
  http://minister.homeaffairs.gov.au/peterdutton/Pages/1000-days-strong-secure-borders.aspx

  • Lite nya regler nu, dock. Obama ingick ett avtal om att ta emot Australiens båtflyktingar, om Australien öppnade gränsen för MENA. Alltid samma religion, som ska pressas in i våra länder, om globalisterna får välja.

 60. Den europeiska vänstern vurmar för överbefolkning och fri migration. Det är inte svårt att räkna ut att vänsterns politik resulterar i kollaps.

 61. Migranterna valde fel tidpunkt för stämning, den blivande Italiensk inrikesministern Matteo Salvini (Lega Nord ) planerar deportera 100 000 migranter per år

 62. Det enda rätta är att de körs tillbaka till närmaste fastland. Detta skulle spridas som en löpeld och smugglarna skulle tappa hela sin marknad…

  Men som allting annat logiskt så måste eu och godhetsvänstern göra tvärtom…snart hämtar vi väl dem direkt från kaj i Nigeria istället…

 63. Afrikaner i genomsnitt kommer Aldrig att kunna förvalta Afrika själva. De måste sättas under tvångsstyre. Det är en mycket bättre lösning än att förstöra alla Vita länder. Afrikaner kan nämligen inte kontrollera sin egen förökning. Sen har man ju också bombat sönder Libyen för att påskynda ”flykten”.
  Alla ”båtflyktingar” ska tillbaka dit de kom ifrån!

   • Afrikaner har faktiskt så gott som aldrig skapat något själva I afrika. Det ligger mycket sanning i det han säger. Men för min del kan de ju behålla sin kontinent. Här har de dock inte mycket att göra.

   • Du o pålästa kan då kanske upplysa oss mindre kapabla vilka demokratiska afrikanska länder som har haft en positiv utveckling sedan dom forna kolonialherrarna lämnade dom?

   • carl bernadotte verkar vara ett Troll som inte riktigt förstår sin omvärld, eller bara vill retas?, läs på, ja jag menar inte mainstreammedia……

  • Svenskar kan per definition inte bli kränkta eftersom dessa åtta miljoner (?) skandinaver tydligen utgör en majoritet bland världens 7,6 miljarder (och kraftigt växande) befolkning. Så säger i.a.f. många svenska politiker.

   • Kränkta kan vi ju bli. Det är ju vänsterpacket hela tiden. Däremot kan vi inte bli utsatta för rasistiska attacker enligt ditt inlägg…

 64. De kan väl stoppa tillbaka dem i vattnet på flottar sisådär tvåhundra sjömil från land. Så slipper de kränkningen.

 65. Reklam i all ära. Men är det inte meningen att man skall kunna läsa sidan här utan att precis allting blir övertäckt av reklam. Det går ju knappt en att se texten I disqus efter all reklambombning. Suck.

  • Jag håller med om att det är trist och störande med oönskad reklam. Men man kan faktiskt blockera det allra mest med AdBlock Plus och liknande tilläggsprogram.

   • Ja, får väl göra det. Tyvärr minskar det ju samnytts klick. Och det vill jag ju egentligen stödja.

    • Den nedre är värst, åtminstone på min webläsare, och jag klickar bort den manuellt varje gång sidan laddat. Just för att inte köra adblock och förstöra intäkterna.

   • Så länge inte reklam ”poppar upp” eller lägger sig över texten så stör den inte. Vi vill alla stödja Samhällsnytt.

   • Går det inte att göra så att det går att klicka bort skräpet det går ju
    knappt att läsa något?Avpixlat kom tillbaka allt är förlåtet, Webbläsaren Opera och crown tar faktiskkt bort det mesta så
    att man får någon uppfattning vad det står.

 66. Varför rapporterar inte samnytt om händelserna vid Gaza? Börjar det bli lite jobbigt nu? Och sd puckot Julia Kronlid, smart som ett myrägg vill sätta ambassaden i Jerusalem.

  Man kan ju fatta att riksdagslistan blivit helt sabbad så länge den inre kretsen ser ut sådär

  • Nu får polletten ramla ner hos palestinierna.
   Ni förlorade kriget för 70 år sedan.
   Gå vidare i livet.
   Skapa något på egen hand.

  • Du får inget svar genom att ställa den frågan i kommentarsfältet. Mejla i stället till redaktionen och föreslå vad de behöver skriva om.

 67. Allvarligt talat tycker jag att de har rätt. Här har hela europa lockat migranter över medelhavet. Sedan blir de satta i läger eller getton när de kommer hit. Är det ett sätt att behandla människor på? I Sverige finns varken bostäder eller jobb för outbildade. De blir placerade i getton. Där det är knark och kriminalitet. De får leva på den inhemska befolkningen som parasiter. Är det humanitet?
  Att folk dör i medelhavet är EUs fel. EU stödde den väpnade konflikten mot Assad i Syrien. Nu kommer flyktingströmmarna. Alliansregeringen skänkte pengar till rebellerna om jag inte minns fel. Som blev IS och andra islamistiska fanatiker. EU har själva satt sig i situationen.

  • Men det är inte vi som satt dem där. Det är vår globalist elit som tycker det är alla tiders.

   • Fast jag tror ju att de är direkt dumma i huvudet. Utan någon konspiratorisk linje. De vill vara humana. Sedan när de får en kniv i magen. Oj då det hade vi inte tänkt på.

 68. Skulle bra gärna vilja veta hur många av våra styrande politiker i europa som är delägare i flyktingföretag, advokatfirmor eller i någon tandvårdsklinik eller liknande.

  Varför granskas inte detta av någon … samt hur ligger det till med delägarskap i dylika saker inom media och deras folk !?

  Ett jätterån på skattepengar av gigantiska mått

 69. Några frivilliga brandmän från Spanien var anklagade för flyktingsmuggling men fick åka hem. De hade räddat migranter i Grekland från att drunkna.
  Spanien har dragit upp många förra veckan, det rapporteras varje dag i morgon TV. Runt 90 stycken från fyra flottar senast.
  Sea Watch undersöks för smuggling av migranter. Flera yihadister har fängslats de gångna veckorna. De har spritt propaganda och bedrivit uppvigling.

 70. De ska fan åtalas för att de riskerar livet på livräddarna genom sina utpressningsförsök! Vidrigt!

  • Skulle också gärna vilja ”lägga vantarna” på dessa ”individer” som hjälpt dessa framtida welfare leeches med att stämma EU . . . X( .

 71. Jag har en fördom. Open Society och Soros ligger och ”verkar utan att synas”. Vad är oddsen att några Nigerianer ens skulle komma på denna idén och dessutom få juridiskt stöd?

  • Det är inte en fördom det är fakta. Det finns många bevis för att Soros har finansierat massinvandringen.

   • Dom fan kan dom stamma EU i EU-domstolen om dom var pa Lybiskt vatten? Om jag skall over Oresundsbron till Danmark och taget ’pajar’ just nar jag ar pa brofastet pa svenska sidan, kan jag da stamma Danske Statsban for kompensation, valdigt langsokt. Bara Soros kan hitta pa nat sant.

   • Lite mutor till fattiga social-liberala-vänsterpolitiker har hittills
    varit ett lyckat initiativ. Alla som deltager får kalla sig medlemmar
    av etablissemanget och behöver inte oroa sig för att något
    skall komma ut. Och skulle det göra det så finns Hilda och Ruben
    som skydd. MSM har order att ligga lågt, så inget skäl till oro.

 72. Dessa ekonomiska migranter har inte i Europa att göra. Åk gärna tillbaks till Libyen, i ställen för att komma till Europa för att utnyttja oss och leva på allt det vi har byggt upp i Europa efter andra världskriget.. Varför stannar ni inte i era egna länder, och hjälper till att bygga era egna länder?

 73. Precis detta! De är INTE offer, de är GÄRNINGSMÄN/KVINNOR! Kan aldrig svensken vakna och SE vad detta är för individer? De som verkligen behöver hjälp, de får ingen för att de äger inte denna förslagenhet!!!

 74. Kränkta av att bli räddade.
  Ja, men då så, då vet vi hur de vill bli behandlade. Det ska väl inte vara så svårt att gå dom till mötes?
  Låt dom simma…om dom kan.

 75. Skicka dem till Syriens slagfält så får man igen käften på dessa islamister som tänkt ta sin ideologi till demokratiska Europa.

  Eller sortera upp dem efter shia eller sunni, och skicka dem till motparten av islam, så får islam ta hand om islam. Shia till Saudiarabien! Sunni, till Iran!

  Skeppa tillbaka dem och ta av dem båten!

  Kränkt, men hade båten gått sönder så hade det kunnat bli än värre med att de blivit dränkt.

 76. Finns många sätt att mjölka EU på pengar,nu gäller det kränkning men samtidigt kan dom räkna med att ingen jävel kommer att räddas ur vattnet.

  • Man får bli (vara) hur dum i huvudet som helst……titta bara på de 87% som röstade i valet 2014….bara där har du stolpskott för en hel vm-tunering.

   • SD är ett minimikrav idag. Då plirar personen ifråga litet närsynt med ena ögat.
    80% är blinda som nyfödda kattungar. De är väl tänkta som buffert, bara 20% kan klara sig.

  • ”En idiot, och hans pengar, är inte direkt oskiljaktiga.”

   Nu skall dessutom EU satsa ännu mer pengar på migration. Det vansinniga är att de uppenbarligen vill ha det så här. Man måste älska alla problemen kring migrationen, annars hade man helt enkelt bara sagt att ”Här kommer ingen djä… över bron, åk hem igen och stanna där!”

   Hur svårt kan det vara?

   • EU går oligarkglobalisternas ärenden och dess politiker blir rikligt belönade. Reinfeldt gick från futtiga 1,7 miljoner som Sveriges statsminister till 23 miljoner som småföretagare i föreläsningsbranschen 2016 med Bank Of America som en av kunderna.

  • De bryr sig inte om hur många som drunknar, bara att det ger en stämningsmöjlighet. De vädrar pengar ungefär som Joakim von Anka får $-tecken i ögonen.
   Är det någon mer än jag som anser att EU-avgiften bör sänkas mycket? Tänk på Parkinsons lag.

   • Medel-IQ ligger mellan 70-80 för mellersta Afrika.
    På bilden ovan verkar räddningsbåten ha gått på Värdegrundet som ligger på ca 1 m.

  • Om de europeriska länderna hade funnits i Afrika, så skulle de desperat försöka ta sig till den kontinenten.
   Vi är som den där pojken på skolgården med gottpåsen.
   De övriga skolbarnen skockas omkring honom, och vill ha de också.

  • Ja exakt sen att dom förökar sig som kaniner kan inte vi hjälpa. Finns ingen politiker som vill stoppa befolkningsökningen i världen. Hur många kan vi bli innan planeten spricker. Politiker har inget ansvar mer än sin egen lön.

 77. Det är nog främst Merkel som är dåligt påläst och tror att Afrika ligger i Tyskland. Här på hemmaplan har vi motsvarande kunskapsbrister hos exempelvis Reinfeldt och Ferm.

  • Min teori är att många storföretag (och även moderater) såg sin chans att bli ännu rikare genom billigare arbetskraft. Med facit i hand (ni kunde ha frågat t ex mig) har det visat sig att flertalet som anlänt är inte alls intresserade av att slava för storföretagen. Speciellt när vänstern öppnat dörren till alla bidrag. Våra nyanlända (flertalet) är direkt lata och helt ointresserade av vår ”civilisation”. Nu när det är för sent, börjar även storföretagen morra, då det inte gick enligt planerna. Istället har vi en ekonomisk kris vid tröskeln.

  • Det ligger mycket större och djupare än så. EU går oligarkglobalisternas ärenden och dess politiker blir rikligt belönade. Reinfeldt gick från futtiga 1,7 miljoner som Sveriges statsminister till 23 miljoner som småföretagare i föreläsningsbranschen 2016 med Bank Of America som en av kunderna.

 78. Hoppas alla räddningsaktivister tar detta till sig och lägger ner sin verksamhet. Om man måste binda de som man räddat för att de inte ska hoppa i igen måste man väl inse att de inte vill bli räddade. Idioter.

 79. Naturligtvis är det ett spel och jag tror att det i princip är organiserat av människosmugglarna. De testar en massa internationella regler som egentligen inte är aplicerbara på nationell lagstiftning. Dessa internationella ”överenskommelser” bara snarast ses som rekomendationer. Men visst skall båtar rädda varandra men säkerheten för den egna besättningen väger alltid tyngst och det är kaptenen som är suverän beslutsfattare.

  Normalt sätt så seglar båten mot första säkra hamn men det är kaptenen som avgör vilken.

  Om nu den räddade båten åker mot Italien och lämnar de sjönödställda i en hamn där (detta förutsätter att de tar emot dem), då bör de interneras och en undersökning bör relativt snabbt avgöra var de kom ifrån och vad syftet med resan var.

  Om vi nu utgår från att avgångshamnen ligger i Libyen, då bör också kontakter ske med myndigheter där. Vägrar de att ta emot dessa ”flyktingar” som skickats iväg från en hamn i deras land, då bör ribban höjas ytterligare. EU-länder kan i princip gemensamt ockupera en bit land i Libyen och istallera flyktingläger där, oavsett vad Libyen tycker. Jag tror dock att landet är intresserad av att samarbeta om de får hjälp. Hjälpen borde främst bestå i att skicka tillbaka flyktingarna varifrån de kom.

  När de flesta kommer tillbaka och dessutom ordentligt skuldsatta till var de kom ifrån, sprider sig ryktena väldigt snabbt och färre lär bli villiga att ta risken (Australiens politik mot båtflyktingar).

  I Sverige vill vi gärna se alla dessa flyktingar som ”offer” för människosmugglare och bara vi stoppar dessa så slutar dessa affärer. Jag skulle säga att detta är precis som alla andra affärer, när en försvinner så kommer en ny. Konsumenten vet vad den gör oavsett om den köper mjölk, heroin eller en olaglig resa från Nigeria till Frankfurt. Är mjölken sur då köper han ingen mjölk, är heroinet utspett med nästan bara mjöl då köper han inte, innebär resan till Frankfurt att den tar slut i ett flyktingläger i Libyen innan man blir ”returnerad” till avgångshamnen då blir inte resan intressant o.s.v..

  Låt oss leka tanken att det kommer lika många människor/capita från 200 miljonslandet Nigeria som ifrån Eritrea och Somalia till Europa, vad händer då?

 80. Tack, den första länken var från mars, och inte till mycket hjälp, men den andra länken – från igår – var bättre, och visar att de nu verkar ha förstått att de måste samarbeta. Hoppas inget prestigetänkande saboterar nu.

  Min exempellänk var dock bara en vecka gammal, och då var förhandlingarna fortfarande strandade, och nyval hotade.

   • Rätt. Det brukar kallas ”signal-politik”. Svenska PK-politiker har
    utvecklat tillämpning av sådan politik på 87% av svenska folket.
    ”Du ska inte tro att du har något att säga till om”: på varje
    myndighet, social service, hälsovård och i all annan offentlig
    verksamhet finansierad med skattebetalarnas pengar.
    Samhällskontraktet är absolut brutet, och landsförrädarna är
    så lyckliga och flinar det svenska folket rakt i ansiktet.
    Eller, som en stjärna ur etablissemanget sade till mig: den
    svenska polisen är en myndighet som skall skydda
    etablissemanget – inget annat. Etablissemanget har ingen
    anledning att skydda dig – det får du försöka klara själv.
    Dumbom där!

 81. Stå på er östra Europa, så att västeuropeer som vill bo i ett kristet land där kvinnor och barn kan gå ut på kvällarna utan rädsla har någonstans att flytta till.
  Tragiskt att se fina länder som Spanien och Italien tappa sin egen trygghet och kultur till förmån för ID lösa kriminella muslimer.

 82. Om de anser sig kränkta genom att ha räddats från att dö genom drunkning, är det bara att ta dem på orden. Skicka ut dem i en båt dit ut där de räddades och be dem hoppa överbord. Det är deras önskan om man ska ta stämningen på allvar. De som inte vill hoppa saknar grund för stämning.

 83. Bilden: Det var ju väldigt vad de var välförsedda med flytvästar, man kunde tro det var en svensk skolutflykt. Dadda, västutdelare och kameraman står på stranden mycket nära. Antagligen grunt.
  Jag tycker mig skönja två daddor på väg ut.

LÄMNA ETT SVAR