migranter medelhavet

Arkivbild. Foto: Ggia.

Inrikes

Illegala invandrare stämmer Italien inför Europadomstolen: ”Vi kränktes när vi räddades på Medelhavet”

Publicerad 5/14/2018
Annons

Sjutton illegala invandrare från Nigeria som hamnade i sjönöd under ett människosmugglingsförsök på Medelhavet stämmer nu Italien inför Europadomstolen. De anser att de  blivit kränkta när de av den tyska frivilligorganisationen Sea Watch och den libyska kustbevakningen räddades från att drunkna i Medelhavet i november.

Situationen var kaotisk och ett tjugotal illegala migranter drunknade. På det libyska fartyget slogs ett rep runt de migranter man lyckats rädda för att säkerställa att inte fler skulle duka under genom att åter hamna i vattnet.

Många av de räddade hade innan repsurrningen kastat sig i vattnet igen efter att ha räddats ombord. Detta därför att man inte ville transporteras tillbaka till Libyen varifrån smugglingsresan utgått. Simkunnigheten är i allmänhet låg hos de migranter som ger sig ut på Medelhavet.

De är oklart på vilket sätt anmälarna anser att den italienska staten är ansvarig för den tyska frivilligorganisationens och den libyska kustbevakningens agerande. Den libyska kustbevakningen agerar inte på uppdrag av Italien utan betalas av EU. Frivilligorganisationerna är där på eget initiativ.

Enligt avtalet mellan EU och Libyen ska smugglingsförsöken av illegala invandrare stoppas innan de når internationellt vatten. Detta för att undvika att länder som Italien och Grekland blir skyldiga att ta hand om migranterna. Avtalet har lett till att migrantströmmarna från Västafrika till EU har halverats

Migranter från Nigeria nekas generellt asyl även om de skulle nå den europeiska kusten. De kommer av ekonomiska skäl i tron att detta ska räcka som asylskäl.

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström berättade i ett inslag i Aktuellt för en tid sedan om vågen av felinformerade migranter från Nigeria och andra västafrikanska länder som betraktar EU som ”en bankomat”.

Av de sjutton illegala nigerianska migranterna befinner sig nu, trots avtalet mellan Libyen och EU, femton i Italien och bara två har återvänt till Nigeria. Gruppen har fått hjälp att stämma Italien inför Europadomstolen och i stämningsansökan uppger man att man blivit kränkta under räddningsaktionen.

Det kan ta flera år innan målet tas upp, men om de illegala migranterna vinner kan det innebära att avtalet mellan EU och den libyska kustbevakningen måste sägas upp och att migrantströmmarna över Medelhavet ökar till det dubbla.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons