Ytterligare ett rättsfall inbegripande livsstilskriminella migranter får nu stor uppmärksamhet för hur domstolen resonerat. 22-årige Sharaf Abdirashid Ahmed, och 28-årige Ilyas Noor Ahmed dömdes av Södertörns tingsrätt till fängelse i 8 år och 11 månader respektive 6 år och 10 månader för försök till mord respektive medhjälp till samma brott. Men eftersom det är kö till fängelserna försattes de båda tills vidare på fri fot.

Båda de dömda har ett gediget brottsregister sedan tidigare och tillhör kärnan i det grovt kriminella invandrargänget ”Filterlösa grabbar” med hemvist i Botkyrka i södra Storstockholm. Tingsrätten tror ändå att risken är låg för att duon ska återfalla i brott om de får vistas i frihet i avvaktan på att straffen ska börja avtjänas och avslår därför åklagarens yrkan på häktning.

Sharaf och Ilyas döms för att inom ramen för en gängkonflikt ha lurat en gängkriminell person till ett möte där två män från ett rivaliserande gäng väntade för att skjuta ihjäl honom. Trots att skyttarna brände av inte mindre än 32 skott mot offret kom han undan med endast en skottskada i en armen. De två torpedernas inkompetens i att hantera vapen räddade hans liv.

Mordet förblev länge olöst men klarades till sist upp. Långt senare när polisen fick tillgång till avskrifter av konversationer på krypterade chattar kunde gärningsmännen gripas. Det kunde även Sharaf och Ilyas som gillrat mordfällan.

Domen mot de två medhjälparna föll i Södertörns tingsrätt på måndagen.

Sharaf Abdirashid Ahmed, född 2000-03-14, döms till 8 år och 11 månaders fängelse för försök till mord. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga tvång, stöld och narkotikabrott.

Ilyas Noor Ahmed, född 1994-04-12, döms till 6 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till försök till mord. Han är tidigare dömd för bland annat vapenbrott, narkotikabrott och olovlig körning. Han har utländskt medborgarskap men utvisas inte.

Långa kötider till fängelse

I Sverige råder till följd av den skenande invandrade gängkriminaliteten stor brist på fängelseplatser. Det kan därför ta lång tid innan en dömd grov brottsling kan börja avtjäna det straff han dömts till. I fall som dessa är det normala att brottslingen häktas efter gripande och efter dom får kvarstå i häkte till en ledig fängelsecell dyker upp.

Men i det aktuella fallet släpps de två dömda brottslingarna alltså ut på gatan. Åklagaren i målet, Ida Arnell, uttrycker i en kommentar till media stor förvåning över domstolens avslag på hennes yrkan om fortsatt häktning.

– Vad jag minns har jag inte tidigare varit med om att någon som döms för den här typen av brott i gängmiljö inte blir häktad på grund av återfallsrisk. Jag menar att det finns en stark risk för återfall i brott för båda två.

Avslagsbeslut överklagat

Avslagsbeslutet är överklagat och det är nu upp till Svea hovrätt att ta ställning till om Södertörns tingsrätt ska få en smäll på fingrarna eller inte. Sharaf och Ilyas kan oavsett vilket njuta av friska luften fram till dess den högre instansen tagit ställning i frågan.

Även på Polismyndigheten höjer man på ögonbrynen åt det man ser som en aningslös och verklighetsfrånvänd bedömning från tingsrättens sida beträffande risken för att Sharaf och Ilyas begår nya brott fram till dess det kan buras in.

– Det här är högriskpersoner för fortsatt brottslighet. De ingår i en gruppering som har konflikter i den här världen, och när man har satt sig i det facket går det inte bara att kliva ur. Att fortsätta beväpna sig med de egna killarna är det skydd man har, säger en erfaren brottsutredare som vill vara anonym.

På lista över högst prioriterade gängkriminella

Både Sharaf och Ilyas finns med högt upp på Stockholmspolisens fokuslista över de de högst prioriterade i den kriminella miljön.

Beträffande Sharaf är det inte första gången han figurerar i en mordhärva. 2019 satt han häktad för inblandning i en gängrelaterad dödsskjutning i Rinkeby 2019 och 2021 igen för inblandning i en gänguppgörelse där en person sköts ihjäl och en annan skottskadades allvarligt.

Domen har målnummer B 20229-21 och kan rekvireras från Södertörns tingsrätt.

Uppdatering:

På onsdagen meddelas att hovrätten ändrar tingsrättens beslut. Sharaf och Ilyas ska häktas. Det sker dock tills vidare i de bådas utevaro, då ingen i skrivande stund vet var de båda brottslingarna befinner sig.