Innan en imam kan börja jobba på anstalter gör Säpo en bedömning och det händer att deras utlåtande stoppar imamer från arbete ute på anstalterna.
Enligt Kriminalvården har antalet radikaliserade fångar ökat de senaste åren. Samtidigt saknas det i dagsläget imamer på mer än var femte anstalt och häkte.
Imamerna påstås vara viktiga för att motverka radikalisering då dom kan erbjuda vägledning till såväl intagna som personal.
– Det är ett problem, säger Kenneth Gustafsson, chef på Kumlaanstalten, till SVT Nyheter.
– Vi borde ha en imam som kan agera själasörjare och hålla bön men det är ett problem att hitta imamer som kan ta uppdragen.
På Kumla, Sveriges största fängelse med drygt 400 intagna, är ungefär var tredje muslim. Men ingen imam har besökt anstalten på över två år vilket orsakat ett missnöje bland de intagna.
Sveriges Kristna Råd (SKR), som har uppdraget från Kriminalvården att rekrytera religiösa självavårdare från alla religioner, söker nu efter imamer och förhoppningen är att problemet ska vara löst om drygt ett år. På vissa orter kan det dock vara svårt att hitta imamer som delar Kriminalvårdens värdegrund.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.