India planerar att lägga fram en nu lag som förbjuder kryptovalutor, där de ger böter till de som handlar med kryptovalutor i landet – eller till och med håller liknande digitala tillgångar. Lagförslaget, som är en av världens striktaste policier mot kryptovalutor, vill kriminalisera innehav, utfärdande, mining, handel och överföring av krypto tillgångar.

Denna åtgärd överensstämmer med en agenda hos regeringen, som då krävde att man förbjuder privata virtuella valutor som Bitcoin, samtidigt som de byggde upp en ram för att använda officiella digitala valutor. Kommentarerna från regeringen väckte investerarnas förhoppning om att myndigheterna skulle lätta upp regleringarna för privata valutor, men istället vill lagförslaget ge innehavare av kryptovalutor upp till sex månader att avveckla innehavet, därefter kommer påföljder vid köp genom obehöriga tjänster genomföras.

Om detta förbud blir en lag, kommer Indien vara den första stora ekonomin som gör innehav av kryptovalutor olagligt. Även Kina, som har förbjudit mining och handel, straffar inte de som besitter med Bitcoins eller andra kryptovalutor. Trots detta förbud, ökar transaktionerna i Indien och 8 miljoner investerare håller just nu 100 miljarder rupees (1.4 miljarder USD) i krypto investeringar, enligt branschens uppskattningar. Det finns dock ingen officiell information tillgänglig.

Enligt en regerings panel från 2019, rekommenderades ett fängelsestraff på upp till 10 år för de personer som gräver, genererar, innehar, säljer, överför, kasserar,, utfärdar eller handlar med kryptovalutor. En tjänsteman som inte vill nämnas vid namn, vägrade berätta om detta nya lagförslag kommer innehålla något slags fängelsestraff såväl som eventuell böter, eller om det kommer dyka upp fler detaljer gällande åtgärdandet.

Kryptovalutor som Bitcoin ökar mer och mer i popularitet och det är inte bara i Sverige som många privatpersoner väljer att investera i kryptovalutan med AI-teknik som anpassar dig till den ständigt förändrade marknaden. Istället för att själv investera och ha koll på vad som sker med Bitcoins värde, är det robotmäklare som tar hand om allt arbete. Ett perfekt alternativ för de investerare som inte själva vill köpa och sälja valutan manuellt.

Under mars 2020 beslutade Indiens högsta domstol att banker inte fick handla med kryptovalutor. Detta gjorde att investerare valde att investera privat istället. Domstolen beordrade då regeringen att utarbeta en lag i denna fråga. Reserve Bank of India förklarade de risker som skapas från kryptovalutor, men samtidigt har centralbanken fokuserat på att lansera sin helt egna digitala valuta – något som regeringen dessutom uppmuntrar.

”Pengarna ökar snabbt varje månad och detta är inte något du vill missa,” säger Sumnesh Salodkar, som själv investerar i kryptovalutor. ”Även om människor i Indien får panik på grund av den potentiella lagen, är det girighet som driver dessa lagförändringar.”

Att se en sådan lagförändring skapas hade absolut varit tråkigt, speciellt eftersom privatpersoner i Indien borde få möjligheten att själva få sina pengar att växa. Blir lagstiftningen genomförd är det väldigt transparent att Indiens myndighet och regering är korrupt, men tyvärr finns det inte mycket vi kan göra åt det i nuläget. Detta är absolut ett tillfälle att vara tacksam över att man bor i Sverige och att den svenska lagen om kryptovalutor ser annorlunda ut.