Tills för ett par veckor sen rådde febril aktivitet på Gerdas bröd i Grästorp. Ugnarna gick på högvarv och lastpallarna var fyllda till brädden med bakverk som skulle skickas ut till kunder runtom i Västra Götaland. Men så kom inflationen.

– Det känns väldigt annorlunda att komma hit och se att det är helt tomt. Vi har haft produktion här sex dagar i veckan, året om. Nu finns inget kvar, det är jättekonstigt, säger Mikael Svensson, bagare och före detta vd på bageriet.

LÄS ÄVEN: Inflationen stiger högre än väntat

Det hela skedde snabbt och flera av de anställda hade svårt att förstå varför Gerdas skulle bli tvungna att lägga. De hade ju så många kunder och så mycket att göra, och det pratades till och med om att nyanställa för att klara den växande arbetsbelastningen.

Yttre faktorer

Vid den plötsliga konkursen hade Gerdas 17 heltidsanställda och omsatte 400 000 kronor i veckan. Det 108 år gamla företaget hade inte tappat i försäljning och lönekostnaderna hade inte ökat mer än de gängse två procenten om året. I stället sköts ekonomin i sank av yttre faktorer.

– Det är priserna. Det har drabbat alla möjliga bakvaror. Jäst, spannmål, margarin och oljor. Vanligtvis går vissa produkter upp samtidigt som andra går ned. Men nu har alla varor gått upp akut.

– Våra ugnar har gått för fullt året runt. En vanlig villa gör slut på 25 000 kWh om året, vi gör av med 560 000 kWh om året. Vi betalade 43 öre per kWh förra sommaren och nu betalade vi sju kronor när det var som värst, så du kan ju föreställa dig.

Kraftiga prishöjningar

Även drivmedelspriserna har gjort sitt.

– Sedan december har vi gått back 140 000 kronor i månaden bara på el och drivmedel. Sen på våren slog råvarupriserna till. Aldrig under mina 30 år i branschen har jag sett något liknande, säger han till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Skenande elpriser och skenande inflation hotar hushållens ekonomi

De senaste åren har Gerdas fungerat som en mindre industri som försett kunder i Västsverige med färskt bröd, men nu är den eran över.