ekonomi
Ekonomi

Inflationen stiger högre än väntat

Publicerad 5/12/2022
Annons

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, landade inflationen på 6,4 procent i april, vilket var högre än förväntat. I mars låg den på 6,1 procent i årstakt och analytiker hade väntat sig en ökning till 6,2 procent.

Bland orsakerna till den stigande inflationen pekas bland annat prisökningar ut, främst för kött och grönsaker, enligt SCB.

”Det var en fortsatt bred prisuppgång i april med prisökningar på bland annat livsmedel, hushållsvaror, restaurangbesök och hotell”, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Potentiell ekonomisk smäll för bostadsrätter när kostnaderna går upp

Medan el- och drivmedelspriserna har gått ned något jämfört med föregående månad ligger de ändå avsevärt högre än för ett år sedan.

Inflationen ligger nu på den högsta nivån sedan december 1991 och utvecklingen ökar risken för att Riksbanken höjer räntan ännu snabbare än planerat, vilket i sin tur höjer bolåneräntorna.

Efter de nya siffrorna tror Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, att inflationen kommer att bli högre och bita sig fast där uppe under en längre period än vad Riksbanken räknar med.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons