Enligt Svensk Mäklarstatistik har snittpriset för en villa i Sverige stigit med 20 procent. När konsumtionsmönstren allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin är det dock inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något, spår Mäklarsamfundets vd. Parallellt råder hyperinflation där många jagar tillgångar för att säkra sitt kapital.

Snittpriset på villor som såldes under maj i Stockholm var nästan 7,5 miljoner kronor. I Göteborg drygt sex miljoner och i Malmö 5,6 miljoner. Prisuppgången på villor under de senaste tolv månaderna saknar motstycke. Detta tror man beror på pandemin då köparna räknar med att fortsätta jobba hemifrån och därmed söker man större bostäder. Samtidigt har allt fler mäklare under de senaste månaderna börjat ifrågasätta om prisrallyt kan fortsätta.

Även om det finns vissa indikationer på in inbromsning fortsätter Svensk Mäklarstatistiks siffror för maj att peka rakt uppåt. Snittpriset på en villa i Sverige steg med två procent, likaså i Storstockholm och Storgöteborg.

Vaccineringsbroms

När vaccineringarna kommer allt längre tror Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, att priserna kan dämpas.

– Det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger han till Dagens Nyheter och får medhåll av Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm:

– Jag tror det bara är en tidsfråga innan säljarna får känna på motstånd.

Även priserna på bostadsrätter har ökat under pandemin, men långt i från i samma omfattning. Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige steg med en procent i maj jämfört med april och med 13 procent på årsbasis.

Hyperinflation och jakt på tillgångar

I maj rapporterade Samnytt om aktie­analytikern Peter Malmqvist som menade att centralbankerna riskerar att tappa kontrollen över ekonomin. Han förutspår stigande inflation, högre räntor och fallande börskurser trots centralbankernas löften om fortsatt låga räntor.

I april uppmärksammade vi även den febrila jakten på tillgångar för att rädda och skydda sitt kapital mot den pågående hyperinflationen.