I slutet av förra året släpptes den så kallade influencern Isatou ”Aysha” Jones kokbok Kerr Jollof, Västafrikansk mat på svenska som enligt henne själv är en ”antirasistisk kokbok”.

I sina diverse mediekanaler skriver Jones om ”rasism, exkludering, inkludering och olika samhällsfrågor”. Hon ”växte upp i ett kök som förenade familjer och där maten byggde broar över kulturella skillnader” och kokboken ”utmanar inte bara det traditionella sättet att skriva en kokbok på utan även sättet vi förhåller oss till olikheter”.

Det var i september boken släpptes men först i år den getts mer uppmärksamhet.

I en intervju med sajten Helio i februari i år berättar hon mer om kokboken:

Som sagt ville jag bli författare när jag var barn, men jag hade också en dröm om att skriva en kokbok. Så jag kombinerade mitt skrivande med texter om min uppväxt i Örebro och recept ifrån Gambia och skrev en unik, antirasistisk kokbok. Texterna är kopplade till min relation till maten, om hur det var att växa upp som en svart kvinna i Sverige. Det finns ett avsnitt som heter ”Den brända köttbullens dag”. Jag blev kallad så som barn och åt därför inte köttbullar under min uppväxt. I boken har jag nu bytt ut proteinet i en traditionell gambiansk rätt till köttbullar för att sluta fred med köttbullen!

För några dagar sen uppmärksammade Ebba Elena Alexandra Karlström, ordförande för Vänsterpartiet Stockholm, boken på Facebook då hon bjudit in Jones tillsammans med afghanledaren Fatima Khawari och Imam Aldebe, dotter till de ökända centerpartisterna Mahmoud Aldebe och Ebtisam Aldebe som designar slöjor till polisen, räddningstjänst och militär.

I september 2019 intervjuades hon av Aftonbladet efter att ha påstått sig ha blivit attackerad av ordningsvakter i Mall of Scandinavia i Stockholm.