Lisa Simonsson knäböjande polis

Knäböjande polisen Lisa Simonsson. Foto: Faksimil YouTube/Instagram

Inrikes

Ingen reprimand för knäböjande polisen: ”Mycket utsatt”

Publicerad 9/29/2020
Annons

Den 23-åriga polisen Lisa Simonsson som knäböjde i samband med att vänsterextremister härjade i centrala Stockholm i somras för att visa sitt stöd för den rasistiska och marxistiska organisationen Black Lives Matter slipper trots agerandet någon påföljd. Detta motiverar man med att hon befann sig i en ”mycket utsatt” situation.

Det var i början av juni som Simonson, nyexaminerad från den kritiserade polisutbildningen på Södertörns högskola, skapade uppmärksamhet och rubriker då hon iförd polisuniform gick ned på knä och dessutom höll upp en skylt med texten ”White silence is violence” (Vit tystnad är våld).

LÄS ÄVEN: Kvinnlig polis knäböjer inför ”Black Lives Matter”: ”Vit tystnad är våld”

Hennes förfarande polisanmäldes men åklagade valde att inte inleda en förundersökning. Anmälningar gjordes även till justitieombudsmannen, som hänvisade till polisen.

”Olämpligt”

När utredningen nu är färdig konstaterar man att förfarandet utgjort en ringa förseelse. Trots att Simonssons agerande var ”olämpligt” då hon inte följde grundlagens krav på saklighet och opartiskhet blir det ingen påföljd.

Då hon var ”mycket utsatt” kunde det inte krävas att hon i stunden insåg hur ”varje åtgärd i efterhand skulle kunna komma att uppfattas av andra”, menar man.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Knäböjande poliskvinnan nyexaminerad och ”har sjukt svårt för vapen”

– Det var en arbetsrättslig utredning som gjordes i region Stockholm. Då har man tittat på om det ska bli en disciplinär påföljd och kommit fram att med hänsyn till omständigheterna är agerandet ringa och då kan det bli någon disciplinpåföljd, säger Anna Westberg, presstalesperson för Stockholmspolisen, till Expressen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Knäböjande polis kan ha planerat aktionen

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons