Tidigare i veckan fastställde hovrätten domen mot den statslöse palestiniern Noor Aldeen Abdallah som våldtog en lärarinna vid en gymnasieskola i höstas. Noor är tidigare dömd för våldsamt motstånd. Han kan på grund av erhållet svenskt medborgarskap inte utvisas. I domen tas hänsyn till Noors låga ålder. Domen omfattar också en lång rad andra brott som Noor gjort sig skyldig till vid andra tillfällen.

I torsdags meddelade Göta hovrätt sitt besked gällande överklagandet av den dom som Eksjö tingsrätt meddelade 2018-11-30 mot den 19-årige palestiniern Noor Aldeen Abdallah från Syrien. Noor dömdes till fängelse i två år efter att bland annat ha våldtagit den kvinnliga läraren i ett klassrum under lektionstid i Brinellgymnasiet i Nässjö utanför Jönköping.

LÄS ÄVEN: Statslös migrant begärd häktad för våldtäkt på gymnasielärare

Den dömde våldtäktsmannen Noor begärde i sin överklagan att få bli frikänd från åtalet för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot och hävdade att läraren ljög vid tingsrätten. Åklagaren begärde för sin del att hovrätten skulle skärpa straffet.

Hovrätten fastställer den dom som Eksjö tingsrätt meddelade. Enligt åtalet hade Noor genom att använda visst våld mot läraren vid flera tillfällen fört in sina fingrar i hennes underliv. Under tiden dessförinnan ska Noor dessutom ha gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och olaga hot, i båda fallen riktat mot lärarinnan.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att läraren på ett mycket trovärdigt sätt har berättat om händelserna och att hennes uppgifter får starkt stöd av den övriga bevisningen.

Hovrätten instämmer också i tingsrättens bedömning att brotten som Noor döms för i sig motiverar fängelse i tre år. Som försvårande omständigheter när det gäller våldtäkten väger hovrätten in att Noor under skoltid angrep läraren på hennes arbetsplats och då utnyttjade det förtroende som han åtnjöt hos läraren. I domen har man även tagit hänsyn till att Noor hade låst dörren till lektionssalen och därmed försvårat för läraren att fly undan våldtäkten.

Även hovrätten bestämmer fängelsestraffets längd till två år och tillämpar då reglerna om ungdomsreduktion, det vill säga att en viss procent av straffvärdet räknas bort beroende på ålder hos den tilltalade. Inget yrkande har förekommit om att utvisa Noor på grund av handlingarna.

LÄS ÄVEN: Kartläggning: 85% av överfallsvåldtäkter begås av invandrare

Noor ska även betala skadestånd till läraren med 110 000 kr.

Döms även för lång rad andra brott
Domen mot Noor innefattar vid sidan av våldtäkten även en rad andra brott: tillgrepp av fortskaffningsmedel, brukande av falsk urkund, rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott samt brott mot knivlagen.

LÄS ÄVEN: Nya siffror: anmälda våldtäkter under 2018 ökade med 8 procent

Förekommer i belastningsregistret
År 2016 dömdes Noor för våldsamt motstånd efter att han snattat i en livsmedelsbutik och sedan börjat slåss med två väktare som försökte ingripa mot honom. Hovrätten ändrade senare tingsrättens dom och frikände Noor från ansvar för snatteri.

Fick svenskt medborgarskap på rekordtid
Noor kom till Sverige i juni 2014 som statslös palestinier och beviljades permanent uppehållstillstånd i januari 2015. Han fick sedan svenskt medborgarskap den i mars 2017, endast två år senare.