När Halmstad ska spara två miljoner kronor på nedskärningar i skolmaten kommer man bland annat att inte erbjuda andra köttalternativ dom dagar det serveras fläsk. Detta har fått muslimska föräldrar att planera en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, då man menar att det strider mot religionsfriheten.

En annan förändring är två vegetariska dagar i veckan i stället för bara en som tidigare. Då informationen gick ut till föräldrarna under förra veckan blev kommunen nedringda dagen därpå.

En av kritikerna är Nour Kiswanson med två barn i förskolan som inte äter fläsk. Hon menar att en stor del av barnen utesluts då man inte kommer erbjuda ett alternativ till fläsk då det serveras.

– Istället för fläsk kanske det vore bättre med nöt eller kyckling som fler kan äta. Alla betalar vi dagistaxan som finns och då ska det väl finnas lika bra service till alla barn, säger Nour Kiswanson till SVT Nyheter.

Nu planerar hon tillsammans med flera vänner att göra en anmälan till DO.

– Givetvis är inte det ett önskvärt läge att DO blir inkopplad gällande måltiderna. Jag tycker det är viktigt att vi kan ha en dialog tillsammans med föräldrar, lärare och barnen för att hitta ett alternativ som inte känns exkluderande, säger Lars El Hayek (S), vice ordförande i barn– och ungdomsnämnden i Halmstad.