Strax innan EU-valet i maj polisanmälde dåvarande EU-parlamentsledamoten Kristina Winberg (SD) sin parti- och kollega i EU-parlamentet Peter Lundgren för sexuellt ofredande. Lundgren svarade med att anmäla Winberg för förtal. Något åtal mot Winberg blir det inte, däremot fortsätter sexbrottsutredningen mot Lundgren.

Bakgrunden till polisanmälan är en händelse som utspelade sig för några år sedan på en ”blöt” fest där Lundgren blev närgången mot en kvinnlig partikamrat. Hon valde efter övervägande att inte polisanmäla saken men inför EU-valet i maj slogs händelsen upp stort av media som kommit över en ljudinspelning som Winberg gjort av ett samtal med den ofredade kvinnan i samband med händelsen.

Partiet ryckte in med bland annat ett ifrågasatt skadebegränsningsarbete där Lundgren och kvinnan han ofredat ”talade ut” om händelsen i en TV-soffa. Båda menade att de lagt händelsen bakom sig. Man förklarade sig ha fortsatt förtroende för Lundgren men inte för Winberg som ströks från valsedeln och uteslöts ur partiet.

LÄS MER: SD stryker Kristina Winberg som EU-kandidat – utesluts även ur partiet

Winberg svarade med att polisanmäla Lundgren för det sexuella ofredandet – det kan vem som helst göra eftersom det faller under allmänt åtal. Lundgren valde att i sin tur besvara anmälan mot honom med en förtalsanmälan mot Winberg.

Men nu meddelar justitiekansler Mari Heidenborg att det inte finns tillräckligt starka skäl för ett allmänt åtal för förtal mot Kristina Winberg. Det framgår inte huruvida Lundgren i stället kommer att driva saken som ett enskilt förtalsmål, vilket han har möjlighet att göra.

Den förundersökning om sexuellt ofredande som Peter Lundgren är föremål för fortsätter däremot. Om den i slutänden leder till att åtal är ännu oklart.

Det är också oklart hur Sverigedemokraterna kommer att agera gentemot sin EU-parlamentsledamot om han fälls för ett sexualbrott och huruvida Lundgren i så fall kan behålla toppuppdraget som vice gruppledare i den grupp, ECR, i Bryssel som SD ingår i.