trump-jong-un-85774
Utrikes

Inget avtal mellan USA och Nordkorea

Publicerad 2/28/2019
Annons

Det blir inget avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön eller fred mellan Nord- och Sydkorea. Det stod klart tidigt på torsdagen då USA:s president Donald Trump valde att avbryta toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi med Nordkoreas kommunistiske diktator och arvfurste Kim Jong-Un.

Enligt uppgift ska Jong-Un ha krävt att alla sanktioner mot landet hävs som ett villkor för att gå vidare i förhandlingarna om nedrustningen av kärnvapen i regionen, något som USA inte kan gå med på. Trump sade under en presskonferens att samtalen, trots att de nu avbryts i förtid, varit produktiva.

Att inget avtal blir av innebär också att frågan om fred mellan Nord- och Sydkorea fortsätter att hänga i luften. Formellt ligger de två länderna fortfarande i krig med varandra sedan Koreakriget i början av 1950-talet, det finns endast ett avtal om vapenvila.

Det var andra gången på kort tid som Trump och Jong-Un träffades. Vad som sker härnäst är oklart. Trumps enda besked var ”Vi får se vad som händer” och att det just nu inte finns några planer på ett nytt nära förestående toppmöte.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
437Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons