katalonien protester

Foto: Macesito.

Utrikes

Inget katalanskt självständighetsutropande – öppnar för samtal

Publicerad 10/11/2017
Annons

➤ SPANIEN Den utlovade självständighetsförklaringen uteblev och nu öppnar Kataloniens regionpresident istället för samtal med centralregeringen.

För någon vecka sen såg konflikten mellan Katalonien och spanska staten ut att ta en än våldsammare vändning då spansk militär skickades till regionen.

I kölvattnet av folkomröstningen om självständighet, i vilken 90 procent röstade för självständighet men spanska staten menar är olaglig, gjorde Kataloniens regionpresident Carles Puigdemon klart att det bara var en tidsfråga tills man avsåg utropa självständighet.

På tisdagen tog fallet en ny vändning då Puigdemon delvis tycks ha ändrat sig och nu istället öppnar för medling med den spanska centralregeringen.

I ett tal föreslog han istället att det katalanska parlamentet skjuter upp effekterna av självständighetsdeklarationen under kommande veckor i syfte att påbörja en dialog som behövs för att nå en överenskommelse.

En självständighetsförklaring ska dock komma – men först efter en dialog med spanska regeringen. Samtidigt tillbakavisar spanska regeringen uppgifterna om medling.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons