svenska-akademien-arnaulut-nobel-kollage
Kultur

Inget Nobelpris i litteratur i år – förtroendet för Svenska Akademien för lågt

Publicerad 5/4/2018
Annons

Det blir inget Nobelpris i litteratur 2018. Det meddelade Svenska Akademien som utser pristagaren på fredagen. ”Förtroendet är så lågt att vi avstår”, anges som orsak till att man ställer in.

Anrika Svenska Akademien, instiftad av Gustav III och världsberömd på grund av ansvaret för att dela ut Nobelpriset i litteratur, har den senaste tiden befunnit sig i något som liknar upplösningstillstånd. Ett stort antal ledamöter har lämnat sina stolar, inklusive den ständige sekreteraren Sara Danius.

Orsaken till turbulensen är avslöjandena om att ledamoten Katarina Frostensons man Jean Claude Arnault, i medierapporteringen kallad ”kulturprofilen”, under decennier använt sin position inom kulturetablissemanget för att ägna sig åt vidlyftiga sexuella trakasserier. Detta har länge varit en ”offentlig hemlighet” i kulturvärlden och skett med dess goda minne, men i samband med #metoo-kampanjen valde många strategiskt att undandra Arnault sin kåranda-lojalitet.

Resterna av det som en gång var Svenska Akademien anser nu att institutionen befinner sig i ett så bedrövligt skick, fjärran från dess valspråk ”Snille och smak”, och fått sitt internationella anseende så skadat att man i år inte kan fullgöra sin uppgift att utse en Nobelpristagare i litteratur. I stället uppges att två pristagare ska utses 2019.

Många befarar att den senaste tidens turer kring Svenska Akademien, som nu alltså kulminerar i att utdelningen av Nobelpriset i litteratur ställs in, ytterligare kommer att negativt påverka den redan sargade Sverigebilden i omvärlden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons