19-åriga IS-resenären Shamima Begum får sitt brittiska medborgarskap återkallat. Det rapporterar Sky News. Uppgifterna kommer från den advokat som familjen anlitat med uppdrag att ordna så att Shamima skulle få återvända till England.

Samhällsnytt rapporterade nyligen om fallet Shamima, som rönt stor uppmärksamhet i Storbritannien efter en intervju i Sky News. Många britter har upprörts över att Shamima krävt att få sympati och medkänsla och en öppen dörr tillbaka till England, samtidigt som hon klargjort att hon inte har några invändningar mot IS terrorvåld, inklusive halshuggningar, eftersom det enligt henne har stöd i islam.

Det var tidigare oklart huruvida Shamima efter fyra år i IS sold skulle släppas in i Storbritannien igen. Men enligt uppgift står det nu klart att det inte blir så. I stället fråntas hon sitt brittiska medborgarskap.

Det är inrikesministeriet som hanterar ärendet och inrikesminister Sajid Javid tillhör dem som offentligt sagt att IS-resenärer inte bör tillåtas återvända. Enligt advokaten Tasnime Akunjee är Shamimas anhöriga ”mycket besvikna” över beslutet och ska nu undersöka alla juridiska möjligheter att få det hävt.

Shamima lämnade tillsammans med tre kvinnliga klasskamrater London för fyra år sedan för att bli så kallad ”IS-brud”, gifta sig med en manlig IS-krigare och föda barn för kalifatet. Hon har precis fött sitt tredje barn i Syrien. De två tidigare dog av sjukdomar och därför att de inte kom under läkarvård.

Shamima befinner sig för närvarande i ett flyktingläger i Syrien, sedan hon lämnat IS i avsikt att ta sig tillbaka till England. Hon säger sig inte ångra att hon anslöt sig till IS.

– Det har gjort mig till en starkare människa.

I Sverige har Sverigedemokraterna länge förordat att medborgarskap ska kunna återkallas för bland annat terrorister och att IS-resenärer inte ska tillåtas återvända. Övriga partier har emellertid motsatt sig dessa förslag. Sverige är i förhållande till folkmängd ett av de västländer varifrån flest IS-terrorister har rekryterats.