På onsdagen kunde Samhällsnytt visa ett videoklipp där en flicka stampas brutalt i huvudet av ett gäng. När en av inrikesminister Mikael Dambergs (S) tjänstemän får syn på klippet går han till attack mot SD som uppmärksammar förnedringsvåldet. 

Videoklippet, som i skrivande stund har 280 000 visningar och över 153 500 interaktioner i sociala medier, nådde till slut även regeringskansliet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gäng stampar flicka i huvudet: ”Döda henne wallah”

När inrikesminister Mikael Dambergs (S) politiskt sakkunnige Oskar Magnusson som hanterar polismyndigheten såg videoklippet var inte reaktionen att belysa brottet i sig och lyfta ämnet om det så kallade förnedringsvåldet. Istället var Magnussons första instinkt att ge sig på Sverigedemokraterna som han menar ”spär på hat mellan olika grupper i samhället”.

 

Blockerar SD:s rättspolitiske talesperson

I samband med Samhällsnytts publicering uppmärksammade även Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen videoklippet. Han skrev bland annat följande på Twitter:

”Från botten av mitt hjärta, genom min representation av svenska folket, ska dessa avskum veta att de är diskvalificerade från samhällelig respekt”

Därefter länkade Marttinen till Magnussons twitterinlägg. Det fick regeringstjänstemannen att ilskna till och blockera Marttinen. Det är i sammanhanget värt att poängtera att Magnusson även har blockerat Samhällsnytts redaktionsmedlemmar.

”Berätta om ett samhällsproblem ni löst senaste 50 åren”

Det är många som har kommenterat Magnussons utspel på Twitter. En person skriver att det troligen inte gynnar Socialdemokraterna att måla upp Sverigedemokraterna som det stora hotet i samband med misshandelsvideon.

Magnusson svarar då att S både ska lösa samhällsproblem och avslöja populisternas hycklande. Han får svar på tal, ”berätta om ett samhällsproblem ni löst de senaste 50 åren. Ett.” Därefter försvinner Magnusson i tystnad.

Slänger på luren

Samhällsnytt har på torsdagseftermiddagen sökt Magnusson för att höra varför det var viktigt att lägga fokus på just Sverigedemokraterna när den brutala misshandeln uppmärksammas. Vidare ville vi även veta hur han ser på orsakerna till att det så kallade förnedringsvåldet breder ut sig i samhället.

När vi når Magnusson per telefon och presenterar oss slänger han på luren i stället för att besvara våra frågor.

Oskar Magnusson är en så kallad politisk tjänsteman på Regeringskansliet som fick tjänsten genom Socialdemokraterna – tack vare sin tidigare karriär bland annat inom SSU. Han är inte den förste i sin familj som är engagerad hos Socialdemokraterna – hans mor står på partiets vallista till kommunfullmäktige i sin hemkommun.

Hånade svenska skattebetalare

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat Magnusson i samband med att han tillsammans med dåvarande näringsministern Mikael Damberg (S) reste till fotbolls-VM i Ryssland och hånade skattebetalare genom att tacka för matchen – en resa som kostade minst 100 000 kronor.

Magnusson verkar ha handplockats av Damberg även till justitiedepartementet efter sin nya tillsättning som inrikesministern.

LÄS MER: Regeringstjänsteman hånar svenskarna efter skattefinansierad VM-resa: ”Tack för matchen!”