Inte säkert att doktorn du träffar verkligen är läkare

På Gotland avslöjades vid en revision nyligen att personer som saknar läkarlegitimation har anställts som läkare. Man hoppas dock att detta inte ska ha medfört någon fara för patienterna.

Hittills är det tre personer som uppdagats med att ha sökt och fått jobb som läkare trots att de inte har behörighet för detta. Orsaken till att detta kunnat ske är att man inte brytt sig om att kontrollera om de man anställer till läkartjänsterna verkligen är läkare.

Uppgifter saknas om vad det är för personer som bedrägligt utgett sig för att vara läkare eller huruvida dessa personer överhuvudtaget haft någon medicinsk utbildning.

Det är också oklart om motsvarande bristande kontroller befaras förekomma även i andra landsting i Sverige och om man som patient bör försäkra sig om att man har med en riktig läkare att göra genom att begära att få se vederbörandes läkarlegitimation.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.