För nästan ett decennium sedan kom Tram, Vy och Quyens till Sverige tillsammans med sin far. Här arbetar och studerar de. Trots detta ska nu samtliga fyra utvisas till Vietnam.

2018 upphörde familjens uppehållstillstånd och Migrationsverket avslog pappans ansökan med hänvisning till att man misstänkte en skenrelation. De tre systrarna LVU-placerades då hos en fosterfamilj där de fortfarande bor kvar. Sedan dess har deras fostermamma förgäves kämpat för att få ett nytt uppehållstillstånd för dem.

LÄS ÄVEN: Hovrätten RÄDDAR KVAR islamister som skulle utvisas för korankravaller

Quyen var tolv år gammal då hon kom till Sverige och beskriver det som att hon har växt upp här. Hon har utbildat sig och arbetade på sjukhuset i Helsingborg fram tills hon för några veckor sedan togs till förvaret i Ljungbyhed i väntan på utvisning.

– Jag har gått från att var ett barn till att bli vuxen. Allt jag känner till och kan om samhället har jag lärt mig här, säger hon till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Fredriks mördare fick svenskt medborgarskap på flykt från polisen

Återvände på måndagen

Under måndagsmorgonen påbörjades systrarnas utvisningsresa till Vietnam.

– Det är fruktansvärt hemskt, när man tvingades lämna dem och det är ingen av oss som vill det, säger jourhemsmamman Irena Zekan som beskriver systrarna som skötsamma och duktiga i skolan.

Faksimil SVT

Klockan 9 på måndagsmorgonen meddelade Quyen till Irena att de satt på planet.

Afghaner fick stanna

Då systrarna inte tillhör den av makten omhuldade gruppen afghaner skickas systrarna alltså hem efter att ha skapat sig ett liv i Sverige och integrerat sig väl samt talar flytande svenska.

LÄS ÄVEN: Mer än 5 000 har fått uppehållstillstånd med gymnasielagen – hittills

Trots att de tusentals afghanska ”ensamkommande flyktingbarnen” inte hade skyddsskäl i Sverige, och inte sällan ljög om sina åldrar, har de genom diverse uppfinningsrika politiska påhitt och manövrar tillåtits stanna, bland annat med hjälp av den så kallade gymnasielagen.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist dömdes för flera brott – fick svenskt medborgarskap