Internationell studie slår fast: Sverige blir alltmer otryggt

Den oberoende organisationen World Justice Project varnar i årets upplaga av sin Rule of Law-rapport för situationen i Sverige när det gäller lag och ordning, rättssäkerhet och trygghet för medborgarna. Sverige rankas i detta avseende som sämre än de övriga nordiska länderna.

World Justice Projekt upprättar varje år ett Rule of Law Index över 126 länder där man tar hänsyn till sådant som maktbegränsningar för regeringen, frånvaro av korruption, öppen statsförvaltning, medborgerliga rättigheter, ordning/säkerhet, regelefterlevnad, civilrätt och kriminalrätt.

De nordiska länderna intar överlag tätpositioner på samtliga dessa områden. Men Sverige skiljer ut sig när det gäller det betyg man får för ordning och säkerhet – tryggheten för medborgarna i offentliga miljöer beskrivs som på starkt nedåtgående.

Sverige mer otryggt än Ungern
Det från svenskt håll ofta kritiserade Ungern rankas av World Justice Project som betydligt tryggare för medborgarna än Sverige. Ungern hamnar i årets rapport på 10:e plats medan Sverige får nöja sig med en mer blygsam 17:e placering bland de 126 länder som ingår. Begränsat till endast EU hamnar Ungern på 5:e plats medan Sverige kvalar in fört på 11:e plats beträffande ordning och säkerhet.

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.