Internationell studie visar: Antisemitismen ökar mest i Sverige

En stor studie har genomförts för att utröna situationen för judar i EU vad gäller antisemitism. Sverige sticker ut som ett av de länder där judehatet ökat mest och där judarna också anser att de styrande gör minst för att komma till rätta med problemet.

Trenden i undersökningen som nyligen presenterades av EU-kommissionen är att judar upplever en ökad antisemitism överlag men att situationen är värre i Sverige än i de flesta andra EU-länder. 82 procent av judarna i Sverige uppger att antisemitism är ett ganska eller väldigt stort problem. Motsvarande siffra var 60 procent för fem år sedan.

Undersökningen särredovisar inte vilka grupper som anses stå för den ökade antisemitismen i Sverige. Nynazistiska och andra högerextrema gruppers manifestationer har fått stor inhemsk medial uppmärksamhet på senare tid medan den internationella bevakningen indikerar att ökningen i stället har att göra med den stora invandringen från muslimska länder där judehatet är utbrett.

Här har särskilt Malmö tilldragit sig intresse som en av de värsta härdarna för antisemitism i Sverige. Den internationella kritiken från bland annat USA har också varit hård mot det socialdemokratiska styret i Malmö för att blunda för eller till och med ursäkta den invandrade antisemitismen.

Detta överensstämmer också med den bild som kommer till uttryck i den aktuella undersökningen om att judar i Sverige tillhör de som i högst grad anser att politikerna är för passiva inför problemet. Bara två av tio ger politikerna godkänt, vilket är långt under genomsnittet på 5 av 10 för EU som helhet.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.