Den internationella kommissionen ledd av holländska utredare lägger skulden för nedskjutningen av flygplanet på Ryssland. Planet som var på väg mot Kuala Lumpur sköts ner av en missil den 17 juli 2014. Alla 298 passagerare ombord omkom i kraschen. 

Kommissionen har offentliggjort slutsatser som gör gällande att flygplanet sköts ner av missilen Buk som kom från ett militärt regement baserat i Ryssland – den 53e missilbrigaden som ligger nära staden Kursk, inte långt från den rysk-ukrainska gränsen.

Utredarna svarar dock inte på frågan om vem som har opererat missilsystemet – rysk militär personal eller de så kallade rebellerna i östra Ukraina backade av Moskva. Kommissionen säger sig ha omfattande bevismaterial som bekräftar utredningens slutsatser. Emellertid förnekar Ryssland all inblandning i nedskjutningen och menar att utredningens resultat inte är ”trovärdiga”.

Efter nedskjutningen lanserade Ryssland flera versioner av katastrofen. En av de mest spektakulära var att passagerarna transporterades till flygplanet från närliggande bårhus och redan var döda när flygplanet startat från Amsterdam, samt att hela nedskjutningen var en fabrikation. Ingen av de versionerna har dock kunnat beläggas.