al-nustrafronten-73663
InrikesUtrikes

Internationellt nätverk för terrorfinansiering och människosmuggling leddes av 45-årig asylfuskare i Finspång

Publicerad 5/18/2018
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om ett internationellt nätverk av syrier med förgreningar i Sverige som samlat in pengar till terrormilisen Al Nusrafronten. Den svenska delen av härvan växer nu till att även omfatta människosmuggling. En 45-årig man som på falska grunder tillskansat sig asyl i Sverige uppges ha styrt stora delar av verksamheten.

En lägenhet i Finspång ska ha utgjort högkvarter för nätverket som ägnat sig åt människosmuggling av illegala invandrare och att finansiera muslimsk terrorism. Lägenheten tillhör en 45-årig man och hans familj på ytterligare sju personer som kom till Sverige 2012 och sökte asyl under föregivande att de flytt från Syrien.

Migrationsverket svalde den påhittade berättelsen. Trots att uppgifter redan då fanns från italienska myndigheter om att mannen ägnat sig åt bland annat människosmuggling missade den svenska myndigheten att klarlägga hans bakgrund.

Det är oklart om någon egentlig bakgrundskontroll överhuvudtaget gjordes. De delar av asylutredningen som skulle kunna bringa ljus över detta har Migrationsverket valt att hemligstämpla.

Det står dock klart att Migrationsverket senare kom underfund med att 45-åringen inte flytt från Syrien utan kommit hit från Italien. Ändå valde man att permanenta hans uppehållstillstånd på den falska asylberättelsen.

Mannens advokat i Sverige, Lennart Höglund, har en teori om varför hans klient fick permanent uppehållstillstånd i Sverige trots att så inte borde ha skett:
säger att han och hans klient aldrig diskuterat uppehållstillståndet.

– Under de här åren var ju nätmaskorna rätt stora, det räckte i princip att säga att man kom från Syrien så var det fri lejd in i Sverige.

LÄS MER: Syrier i Sverige samlade in pengar till terrorgruppen al-Nusrafronten

I kontrast till vad mannen och han familj uppgav till Migrationsverket om flykt från Syrien, hade de alltså varit bosatta i Italien. Där hade man kommit 45-åringens kriminella verksamheter på spåren och därför beslöt familjen att röra på sig.

Det är också den italienska polisen som nu lyckats spränga nätverket och avslöja 45-åringen i Finspång. Det har skett genom bland annat infiltration i nätverket.

Svenska Säpo har tidigare försökt hitta huvudmännen bakom nätverket men av okänd anledning misslyckats. De svenska myndigheterna lyckats heller inte koppla 45-åringen till nätverket trots att mannen och hans bror tidigare i år togs av en polispatrull, häktades och utreddes när de försökte smuggla ut 700.000 kronor ur Sverige.

45-årigen sitter för närvarande häktad i Danmark efter att ha gripits på Kastrups flygplats. Mannen kommer dock inte att utlämnas till Sverige utan till Italien. Det har Köpenhamns tingsrätt beslutat.

Mannen nekar till alla brottsanklagelser. Det är oklart om han nekar till handlingarna i sig eller bara anser att handlingarna inte bör betraktas som brottsliga. De stora flyttningar av kontakter via det muslimska betalsystemet Hawala förklarar 45-åringen med att han bara velat hjälpa landsmän i exil och personer som på grund av sin kultur har låg tillit till banker.

Inte heller lyckades man i Sverige få till ett åtal mot mannen för det grova bokföringsbrott och den grova penningtvätt han också misstänktes för. Men nu blir det alltså det italienska rättsväsendet som får ta över lagförandet av 45-åringen.

Det är oklart vad som nu händer med mannens permanenta svenska uppehållstillstånd, om han kan återvända hit efter eventuellt avtjänat straff i Italien. Tidigare har Migrationverket inte kunna återföra 45-åringen till Italien enligt Dublinförordningen därför att mannen inte sökt asyl där utan kommit dit som arbetssökande. Det innebär att Sverige räknas som första asylland trots att mannen levt i Italien, samtidigt som asylgrunden prövas gentemot Syrien.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons