Båtmigranter

Foto: U.S. Navy.

Utrikes

Interpol: 50 IS-krigare misstänks ha anlänt till Italien via båt – tros försöka ta sig till andra europeiska länder

Publicerad 1/31/2018
Annons

Omkring 50 IS-krigare tros nyligen ha anlänt till Italien via båt och kan försöka ta sig till andra europeiska länder. Listan som tidningen Guardian fått tag på skrevs av generalsekretariatet hos den internationella polisorganisationen Interpol.

Listan skickades till italiens inrikesdepartement den 29 november förra året varefter den distribuerades ut till de nationella anti-terrororganisationerna i Europa. Alla på listan misstänks vara tunisiska medborgare, varav några identifierades när de anlände till Turkiet.

Omkring 5 500 tunisier tros ha åkt till IS-kontrollerat territorium i Syrien och Irak enligt uppskattningar från FN – mer än något annat land. Efter IS kollaps har det funnits en oro för att dessa personer ska försöka utföra attacker i Europa.

Fyra av de misstänka på Interpols lista är redan kända av europiska underrättelsetjänster. En av dem ”kan redan ha gått över den italiensk-franska gränsen för att nå Gard, en kommun i södra Frankrike”, säger Interpol.

Enligt en källa till The Guardian anlände tunisierna på listan till Sicilien mellan juli och oktober 2017 på fiskebåtar och andra små fartyg som övergavs på stranden.

De kommer 20 till 30 åt gången och försvinner sen ut i landsbygden, några kilometer från kusten för att undvika kustbevakningen och polisen. Lokala myndigheter kallar det ”spöklandningar” och mer än 3000 tunisier har i hemlighet anlänt till Agrigento-kusten sedan juli. Bara 400 har stoppats av polisen.

Salvatore Vella, en åklagare i Agrigento, säger att båtarna från Tunisien är i bra skick och seglas ofta av experter som kan havet.

Många tunisier kategoriseras av italienska myndigheter som ekonomiska migranter och tvingas, i alla fall på papperet, att lämna landet inom sju dagar. Varje år spenderar Italien omkring 35 miljoner kronor på repatrieringar till Tunisien men 7-dagars tiden är svår att hålla där många är kvar i månader på repatrieringscenter och ofta struntar i reglerna och beger sig norrut.

I december 2016 dödade den 24-åringa tunisiern Anis Amri 12 personer och skadade 56 när han körde en lastbil in i julhandlade vid en julmarknad i Berlin. Fem år innan dess hade Amri betalat för en illegal båtresa till Europa, som först anlände till den italienska ön Lampedusa.

I Sverige har Kent Ekeroth och Sverigedemokraterna förespråkat så kallade ”pushbacks” där båtarna ska vändas om och individer som plockas upp ska föras tillbaka. Australien är ett land som redan idag praktiserar ett sådant förfarande.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons