Eric Nuhanovic, 23 år gammal och bosatt i Halmstad, eftersöks av den internationella polisorganisationen Interpol efter att ha anslutit till Islamiska staten.

För drygt fyra år sedan lämnade han Sverige för att ta kontakt med terrororganisationen. Nuhanovic invandrade till Sverige när han var tio år gammal år 2005 och kort därefter flyttade hans familj till Halmstad, rapporterar onlinetidningen Doku.

Innan han lämnade Sverige hösten 2014 läste han till bilmekaniker. Nuhaniovic är medborgare i Bosnien Herzegovina, med rötter i Slovakien, och det är Bosniens regering som gått ut med efterlysningen via Interpol.

Första från Slovakien som ansluter sig till IS
Interpol har därför gått ut med en så kallad ”red notice” om Nuhaniovic.

Han anklagas enligt Interpols hemsida för att ha brutit mot Bosniens lagar genom att ha organiserat en kriminell grupp och ”anslutit till en främmande paramilitär styrka”. Interpols efterlysning nämner dock inget om Islamska staten.

Enligt Doku ska både slovakiska som bosniska medier skrivit om Nuhanovic. Enligt den rapporteringen är han den förste personen från Slovakien som anslutit till IS.

Känd av SÄPO
Även svenska SÄPO ska ha känt till hans namn efter att han rest från Sverige till Syrien/Irak för att ansluta sig till någon jihadiströrelse.

Doku rapporterar att både slovakiska medier liksom egna uppgifter gör gällande att Eric Nuhanovic ska ha dödats år 2015, men uppgifterna är dock inte bekräftade.

Han är fortfarande efterlyst av Interpol. Efterlysning publicerades redan i augusti, men Nuhanovics koppling till Sverige var då inte allmänt känd.