Danmark

Bild: Handskakning med troende muslim. Foto: Faksimil Facebook.

Utrikes

Invandrare som vill bli danska medborgare måste skaka hand

Publicerad 12/21/2018
Annons

I Danmark måste alla som vill bli medborgare i landet också kunna hälsa genom handskakning. Det fastställs nu genom en lagändring som Folketinget röstat igenom.

Medan Sverige ersätter en kvinna som vägrade skaka hand med sin manliga chef med 40 000 kronor för diskriminering väljer Danmark en annan väg. Enligt den danska regeringen gäller danska seder och bruk i landet.

Det fastställs nu genom en ny lag som röstades igenom under torsdagen. Från och med nästa år ska alla som tilldelas ett danskt medborgarskap också skriva under ett kontrakt där personen lovar att följa dansk lag. Därefter avslutas ceremonin med en handskakning.

LÄS MER: Vägrade skaka hand med manlig chef – får 40 000 kronor i ersättning för diskriminering

Den danska migrationsministern Inger Støjberg från liberala Venstre ser positivt på lagen och menar att personen kommer att få visa att den förstår och accepterar danska värderingar. Att ta i hand är att bekräfta.

– Det vill säga att man är medborgare i ett land där det råder yttrandefrihet, religionsfrihet, jämställdhet mellan könen och efter det tar man självklart i hand på det med representanten för ceremonin, säger Støjberg.

LÄS MER: Muslimskt par nekas schweiziskt medborgarskap efter att ha vägrat skaka hand

Kritiker menar att den nya lagen har som mål att avskräcka muslimer från att migrera till Danmark. Det nya kravet anses av flera som både diskriminerande och onödigt.

Förbud mot burka och niqab
Sedan augusti i år råder det förbud mot att bära burka och niqab på allmän plats i Danmark.

Den som trotsar beslutet bötfälls med 1000 danska kronor. För den som vid upprepade tillfällen överträder den nya lagen kan böterna uppgå till 10 000 danska kronor. Utöver burka och niqab berörs även andra former av huvor och masker som täcker ansiktet av den nya lagen.

LÄS MER: Danmark inför förbud mot burka och niqab på allmän plats

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons