danmark köpenhamn skyline

Foto: Thue.

Utrikes

”Invandring har gjort Danmark till ett sämre land”

Publicerad 11/16/2018
Annons

Den stora invandringen till Danmark har gjort landet fattigare, mindre säkert och mer polariserat samt utgör ett ”misslyckat experiment”. Det är slutsatserna i den nya boken Experimentet som misslyckades.

Enligt författarna Mikkel Andersson och Niels Jespersen hade Danmark idag varit ett betydligt mer välmående land utan invandringen, och i synnerhet utan en speciell typ av invandring: den icke-västliga.

Under de senaste 35 åren har antalet icke-västliga migranter i Danmark nästan tiodubblats, från 60 000 år 1983 till 500 000 i år. Enligt Andersson och Jespersen har gruppens effekt på Danmark varit mestadels negativ. Samtidigt har icke-västliga migranter kostat Danmark enorma summor: 30 miljarder danska kronor.

Man menar också att de ekonomiska migranterna har varit skadliga för riktiga flyktingar då man precis som Sverige hjälper ett förhållandevis litet antal som har kraft och pengar för att ta sig igenom ett flertal säkre länder på vägen till Skandinavien, medan de som inte har dessa resurser, och samma slags pengar hade hjälpt i långt större utsträckning, lämnas i sticket.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons