Iraks utrikesdepartement kallade i söndags till sig ambassadrådet Håkan Rooth på Sveriges ambassad i Bagdad för att framföra en formell protest.

Bakgrunden är att den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan under påskhelgen eldade upp exemplar av koranen i Sverige. Koranbränningarna har lett till våldsamma muslimska upplopp i flera svenska städer.

LÄS ÄVEN: INTERVJU: Paludan ska väcka svenskarna – ”Det är inte barnsligt – det är allvar”

Enligt ett pressmeddelande från Iraks regering är koranbränningarna i Sverige något som ”anses provocera muslimernas känslor” och ”allvarligt kränker muslimernas helgd”.

Kräver särskild respekt

Iraks regering uppmanar den svenska regeringen att ”stoppa varje handling som rör upp känslor av religiös karaktär, särskilt sådana som berör muslimernas helgd”.

Enligt den svenska statsradion bekräftar utrikesdepartementet att en representant för ambassaden i Bagdad kallats upp till Iraks utrikesdepartement. UD vill emellertid inte kommentera vad som sades under mötet.

LÄS MER: Påskhelgens kravaller bekräftar att islam inte hör hemma i Sverige

”Vi har stor förståelse för att muslimer har tagit illa vid sig av de här manifestationerna. Den svenska regeringen står inte på något sätt bakom de islamfientliga meningsyttringar som enskilda personer har gett uttryck för under manifestationerna”, skriver UD:s presstjänst i ett uttalande.

Fler muslimska länder

Irak är inte det enda landet som protesterar mot de svenska koranbränningarna. Saudiarabien har via sin ambassad i Sverige offentligt fördömt och kallat dem ”medvetna förgripelser på den heliga koranen” samt ”provokationer och hets mot muslimer”.

Även Irans ambassadör i Sverige, Ahmad Masoumifar, är upprörd.

LÄS MER: Nya korankravaller i Linköping och Norrköping: ”Vi muslimer bränner upp hela landet för vår tro”

”Eldandet av den heliga koranen under ramadan och att reta upp muslimer på det här sättet är ett väldigt tydligt exempel på anti-muslimsk rasism”, skriver han på Twitter.

Mångmiljonbistånd

Irak tog förra året emot 362 miljoner kronor i bistånd från Sverige via statliga Sida. Irak är dessutom ett av de vanligaste länderna bland utrikes födda i Sverige.

Förra året var nästan 150 000 av dem som bor i Sverige födda i Irak. Det gör irakier till den näst största invandrargruppen i Sverige. Syrier är den största invandrargruppen, nästan 200 000 Syrienfödda bor i Sverige, enligt SCB.

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand: ”Vi har backat undan”