Tusentals invandrare från i synnerhet Irak flockas längs gränsen mellan Belarus (Vitryssland) och Polen i förhoppning om att ta sig in i EU. En av dem, 21-årige irakiske kurden Hastyar, säger att han vill komma till Sverige.

I en video berättar två av de lycksökande invandrarna, 23-årige Alan 23 och 21-årige Hastyar, om sina framtidsdrömmar för Sveriges Television. Alan vill till Tyskland. Han ”vill bo där för alltid”, berättar han. Hastyars mål är istället Sverige.

Båda två är, liksom tusentals andra som samlats vid gränsen, kurder. Under måndagen publicerade bland annat det polska försvarsdepartementet dramatiska videobilder som visar hur invandrarna går till attack mot och försöker forcera gränsen till Polen med våld.

Delar ut turistvisum

Bakgrunden till scenerna vid den polska gränsen, och den nya vågen av invandrare från Mellanöstern, är att Belarus lättat på sina visumregler för i synnerhet irakier. De belarusiska myndigheterna erbjuder dem nu sjudagars ”turistvisum” – med den underförstådda tanken att turisterna från Mellanöstern använder dessa för att ta sig in i Polen eller Litauen och söker asyl i EU.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har liknat invasionen av irakier vid en ”hybridattack”. En attack orkestrerad av Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko som hämnd för EU:s sanktioner mot hans land.

LÄS MER: Lukasjenko hotar översvämma Europa med migranter och droger

Antalet flygningar från olika destinationer i Mellanöstern, som Bagdad, Damaskus, Dubai och Istanbul, till Belarus huvudstad Minsk har ökat dramatiskt senaste månaderna. EU har å sin sida försökt stävja anstormningen genom att sätta press på flygbolagen att stoppa sina flygningar till Minsk.

Betalar 100 000 kronor

Enligt en artikel i BBC betalar många mellan 9000 och 12 000 dollar, motsvarande 75 000 till 100 000 kronor, till människosmugglare för att få hjälp med den farliga resan till EU via Belarus.

– Du går genom okända skogar i ett främmande land. Rånare väntar på att ta dina pengar. Maffian bevakar dig. Det finns vilda djur, och floder och träsk som ska korsas, berättar en människosmugglare för det brittiska mediebolaget.