I tisdags avslöjades att den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari är folkbokförd i en förort till Stockholm och är svensk medborgare. Här har han varit åtalad för brott och uppgett sig vara för sjuk för att arbeta. Nu rapporterar Nyheter idag att al-Shammari dessutom får bidrag från försäkringskassan och att han utreds för fler brott.

Enligt en källa inom polismyndigheten pågår en förundersökning mot al-Shammari för misstänkt bidragsbrott efter en anmälan i början av november som även omfattar folkbokföringsbrott. Anmälaren påpekade då även att al-Shammari är försvarsminister i Irak samtidigt som han är folkbokförd i Sverige.

”Anmälaren är anonym. Hen uppger att hela familjen varit bosatt i Irak under flera år. Mannen i familjen ska vara försvarsministern i Irak och tjäna stora pengar där. De återkommer någon vecka till Sverige per år och upprätthåller på så vis tron att de bor i Sverige. Barnen ska vara anmälda till någon friskola i Sverige. Lägenheten på [adress] ska vara uthyrd till någon annan”, står i anmälan.

I ansökan till försäkringskassan har al-Shammari påstått att han och hans fru saknar förvärvsinkomst och att de lever på socialbidrag.

LÄS ÄVEN: Iraks försvarsminister åtalades i Sverige – folkbokförd och sjukskriven i Stockholm

Ett av bidragen paret får ligger på 5 200 kronor i månaden plus ett flerbarnstillägg på ca 4 200 kronor.

I Sverige har försvarsministern figurerat i nio olika ärenden hos polisen sedan 2015.

I början av november gjordes en annan polisanmälan men då med al-Shammari som målsägande. Då hade någon beställt prylar i hans namn. Då bekräftar även en anhörig att han varit utomlands sedan januari i år.