masih
Utrikes

Iransk feminist: Västerländska liberaler försvårar vår kamp

Publicerad 6/19/2018
Annons

Kritiken riktas framför allt mot kvinnliga politiker och feminister i väst som utan eftertanke beslöjar sig då de besöker länder som Iran.

I förra veckan deltog den välrenommerade iranska feministen och författaren Masih Alinejad i en så kallad Power Women Breakfast i regi av webbtidningen TheWrap.

Alinejad är starkt kritisk till västerländska liberaler som hon menar försvårar hennes kamp på hemmaplan, och i synnerhet kvinnliga politiker/feminister som åker till Iran och liknande länder där de iklär sig slöja med hänvisning till att man inte vill bryta mot landets lagar.

– Irans kvinnor vill inte vara slavar. Dom vill inte bli tillsagda av män eller Islamiska republiken Irans lagar vad de ska ha på sig.

Hon påpekar att detta inte rör sig om en ”kulturell fråga”, vilket många västerlänningar hävdar, då de före revolutionen kunde klä sig hur de ville och att tvång aldrig varit en del av iransk kultur.

Vidare menar hon att det var ett misstag att vissa västerländska feminister avfärdade legitim kritik mot regimen på grund av att inte verka vilja gå på samma linje som Donald Trumps politik.

Alinejad har i sociala medier lanserat en kampanj mot påtvingat slöjbärande och bor idag i exil i USA.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons