FAJR-5-min

Iransk Fajr 5-raket som ska ha använts i attacken

Utrikes

Iranska missilattacker mot norra Israel – massiv israelisk vedergällning

Publicerad 5/10/2018
Annons

Under natten mellan onsdag och torsdag sköt iranska styrkor i Syren ett 20-tal missiler mot norra Israel. Israel svarade med att slå till mot ett 50-tal iranska mål i Syrien.

De senaste dagarnas rapporter om en allt större risk för en direkt konfrontation mellan Israel och Iran blev inatt verklighet då iranska styrkor sköt ett 20 tal-missiler mot israeliskt territorium. Enligt den israeliska försvarsmaktens talesperson, Ronen Manelis, ska fyra missiler ha skjutits ned av det israeliska missilförsvarssystemet Iron Dome medan resterande slagit ner i syriskt territorium.

Nedan en video från raketattackerna mot Israel:

Israel svarade på attacken med en massiv vedergällning framförallt mot iranska mål i olika delar av Syrien. Enligt Manelis ska det israeliska svaret vara ”en av de mest framgångsrika operationerna av israeliskt flygvapen det senaste decenniet”.

Under veckan har Israel rapporterat om ovanlig iransk aktivitet i Syrien och varnat om att en iransk attack kan vara nära förestående. Den israeliska försvarsmakten ska därför ha beordrat om att öppna skyddsrummen i de norra delarna av landet. Det uppges att det iranska revolutionära gardets Al Quds-styrka ligger bakom attackerna vilket innebär att detta är den första direkta konfrontationen någonsin mellan israeliska och iranska styrkor.

Timmar efter Donald Trumps besked i tisdags om USA:s beslut att lämna kärnenergiavtalet med Iran uppges den israeliska försvarsmakten ha slagit till mot en iransk bas i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Israeliska källor uppger att iranska styrkor var på väg att använda basen för att skjuta missiler mot israeliskt territorium.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons