46-årige iraniern Alexander Rad, bosatt i Luleå, häktades på torsdagen misstänkt för att ha mördat sin egen 8-årige son. Mordet uppges vara kulmen på en vårdnadstvist men mamman som pågått sedan sonen föddes.

Det var tidigt på söndagskvällen som mamman till barnet, också hon med utomvästlig invandrarbakgrund och bosatt på Porsön i Luleå, slog larm till polisen om att Alexander inte återbördat sonen efter sina timmars umgängesrätt. En polispatrull skickades till pappans lägenhet där sonen anträffades död.

Alexander nekar till brott, men enligt åklagaren har det i samband med brottsutredningen gjorts fynd som starkt talar för att sonen bragts om livet och att Alexander är förövaren. Pappen häktas också på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Alexander misstänktes redan initialt ha mördat barnet och anhölls av åklagare som skäligen misstänkt för brottet. Han hade egna sårskador på bland annat armarna och halsen som tros ha uppstått i samband mordet eller att han efter mordet försökt ta sitt eget liv.

Efter polisförhör stärktes misstankarna och Alexander häktades av tingsrätten i en förhandling som hölls bakom stängda dörrar. Han fick under polisbevakning vård för sina skador på sjukhus och enligt rättshandlingar som Samnytt tagit del av sitter han nu häktad på rättspsyk i stället för i vanligt häkte.

Infekterad vårdnadstvist troliga motivet

Motivet till mordet tros han sin bakgrund i den vårdnadstvist som pågått mellan föräldrarna sedan sonen föddes. Enligt en dom från december förra året som Samnytt tagit del av har Alexander tilldömts umgänge med sonen under två timmar två helgdagar varannan vecka, ett umgänge som mamman försökt stoppa.

Beslutet föregick av anklagelser från mamman bland annat om att Alexander planerade att kidnappa sonen och flytta utomlands. Alexander tillbakavisade anklagelserna och riktade i sin tur andra motanklagelser mot mamman.

Alexander ska enligt domstolsbeslutet sitta häktad fram till åtal väcks, vilket måste ske senast den 26 januari, och efter eventuell förlängning fram till rättegång. Tingsrätten anser att det finns risk att Alexander avviker utomlands och att han på olika sätt kan komma att påverka utredningen om han försätts på fri fot.

Framstående forskare

Enligt Skattemyndighetens uppgifter erhöll Alexander Rad svenskt medborgarskap 1995. Han kan därför inte utvisas vid fällande dom efter avtjänat straff.

Han har en bakgrund i Sverige som framstående forskare på bland annat Mittuniversitetet och är flitigt publicerad med avhandlingar och rapporter inom flera forskningsområden.