Ytterligare ett europeiskt land och dess folk har fått nog av en alltför generös invandring med alla dess konsekvenser. Det framgår av en ny opinionsundersökning från Irish Times/Ipsos B&A där en majoritet förordar en mer restriktiv invandringspolitik.

Nästan sex av tio väljare (59 procent) förordar en ”mer sluten politik” för invandring medan 16 procent hellre vill ha en ”öppnare” politik. Samtidigt uppger en majoritet av dem som uttrycker en åsikt (48 procent) att invandring har varit positivt för Irland. 35 procent säger att det har varit negativt.

På frågan om möjligheterna till boende för asylsökande/flyktingar i deras närområde uppger 69 procent att de skulle ha en ”viss oro”. En stor majoritet är överens om att deras oro främst rör välfärdstjänster som hälsa och utbildning samt den redan existerande bristen på bostäder.

LÄS ÄVEN: Irländare har tröttnat på invandring – river Dublin efter knivattacken mot barn och kvinna

På frågan om de skulle vara mer eller mindre benägna att rösta på en kandidat ”som uttryckte oro för immigration” uppgav 30 procent att det skulle vara mer sannolikt, 20 procent att det skulle vara mindre sannolikt medan 40 procent sa att det inte skulle göra någon skillnad.

Datan visar också att anhängare av Sinn Féin är märkbart tuffare i invandringsfrågor än andra. Partiets anhängare är de enda som anser att invandringen har varit negativ för Irland.