Hermann Kelly, ledare för Irlands Frihetsparti, anklagar Irlands regering för att vilja ta bort ordet ”kvinna” ur landets konstitution. Kelly menar att regeringen i en iver att etablera ett könsneutralt språk i konstitutionen lägger sig platt för den identitetspolitiskt extrema transrörelsens agenda.

Leo Varadkar, Irlands premiärminister, har tidigare meddelat att man ska hålla en omröstning gällande att ta bort delar av landets konstitution som specifikt berör kvinnor, vilket är bakgrunden till den semantiska konflikten. Just nu har ”kvinnors rätt till hemliv” ett särskilt skydd enligt lag och Varadkar menar att det tjänar till att befästa en könsstereotyp som gör gällande att kvinnans roll är att ta hand om hemmet.

LÄS ÄVEN: Sexualbrott på Irland skjuter i höjden – upp mer än 70 procent på 10 år

Kelly menar dock att påtryckningarna inte alls handlar om detta. Tvärtom menar han att saken berör att man vill skapa oklarheter gällande relationen mellan könen, vad en man respektive en kvinna är och vilken roll män och kvinnor kan spela i samhället.

Det handlar om könsförvirring och att radera ut ordet ’kvinna’ från konstitutionen.

Stödet för reformen är stort inom det irländska politiska etablissemanget och bland aktivistorganisationer. En transaktivistisk grupp benämner exempelvis språket som används i konstitutionen som ”utdaterat och sexistiskt”. Samtidigt finns starka strömningar inom etablissemanget som vill att transideologi i högre grad ska läras ut i skolorna än vad som är fallet idag, skriver Breitbart.